Ενημέρωση με ένα κλικ

e-ΕΦΚΑ: Τα 10 βήματα για τη Βεβαίωση Επανεγγραφής

Οδηγίες για τη λήξη ασφάλισης μη μισθωτών ασφαλισμένων, Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων, που συμμετέχουν σε Νομικά Πρόσωπα έδωσε ο e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το Γενικό Έγγραφο 20329/2021 ορίζονται τα ακόλουθα:

Όπως είναι γνωστό, είναι ήδη σε παραγωγική λειτουργία, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες «Απογραφική Δήλωση» και «Βεβαίωση Επανεγγραφής», μέσω των οποίων, μη μισθωτοί Ασφαλισμένοι, Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι (π. ΟΑΕΕ και π. ΤΣΜΕΔΕ), που ασκούν ατομική δραστηριότητα ή συμμετέχουν σε Νομικά Πρόσωπα (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ) υπάγονται αυτοματοποιημένα στην υποχρεωτική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, από 1/1/2020.

Αντίστοιχα, είναι σε παραγωγική λειτουργία, η ηλεκτρονική υπηρεσία «Λήξη Ασφάλισης μη μισθωτών» η οποία, μέχρι σήμερα, παρέχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης και αυτοματοποιημένης λήξης ασφάλισης σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους που διέκοψαν την ατομική δραστηριότητα από 1/1/2020.

Με τις σχετικές εγκύκλιες 46/2020 και 18/2021 έχουν δοθεί οδηγίες για το πεδίο εφαρμογής και τις λειτουργικότητες των υπηρεσιών.

Με το νέο Γενικό Έγγραφο γνωστοποιείται η επέκταση της υπηρεσίας «Λήξη Ασφάλισης» και στα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση λόγω της συμμετοχής τους σε Νομικά Πρόσωπα (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ), με την ιδιότητα του εταίρου, ή διαχειριστή ή μέλους Δ.Σ., και έχουν διακόψει την ασφαλιστέα δραστηριότητα.

Με την υποβολή σχετικού αιτήματος στην ηλεκτρονική υπηρεσία, ο e-ΕΦΚΑ ενημερώνεται, μέσω διαλειτουργικότητας, από την ΑΑΔΕ για την παύση των ασφαλιστέων δραστηριοτήτων και αυτοματοποιημένα, διακόπτονται η ασφάλιση και η εισφοροδότηση, στην εφαρμογή «Έσοδα – Ασφάλιση Μη Μισθωτών».

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει