Ενημέρωση με ένα κλικ

Μπάιντεν σε Αναστασιάδη: Εργαζόμαστε για την ανατροπή της απόφασης για τα Βαρώσια

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, λίγες μέρες πριν συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο ένοικος του Λευκού Οίκου σημειώνει ότι η ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με σκοπό την ανατροπή της απόφασης για τα Βαρώσια.

Την επιστολή του Μπάιντεν την έλαβε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Κύπρου, όπως ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Κυριάκος Κούσιος.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του από το Προεδρικό Μέγαρο, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν την Κύπρο σημαντικό εταίρο για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύεται να εργαστεί για την περαιτέρω εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου.

Ο Τζο Μπάιντεν κάνει δε, ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Αμμοχώστου, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι η μονομερής απόφαση των Τουρκοκυπρίων για άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων τον Οκτώβριο του 2020 απασχολεί την Ουάσιγκτον.

Προσθέτει δε, ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν και θα συνεχίσουν να καλούν για να αναστραφεί αυτή η απόφαση της τουρκικής πλευράς και θα αποθαρρύνουν, περαιτέρω προκλητικές ενέργειες.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει εκτίμηση για την ενημέρωση που έτυχε από τον Νίκο Αναστασιάδη με την επιστολή του στις 14 Μαΐου για την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη και εκφράζει την ξεκάθαρη θέση για επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Καταλήγοντας, ο Τζο Μπάιντεν εκφράζει την επιθυμία του σύντομα να συνεχίσει τις συζητήσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη «για τα πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More