Ενημέρωση με ένα κλικ

Αιτήσεις συνταξιοδότησης: Ποιες οι παγίδες των δικαιολογητικών

Τι ισχύει με τις προσωρινές συντάξεις

Ο ΕΦΚΑ με νέα εγκύκλιό του προβλέπει αλλαγές στις αιτήσεις συνταξιοδότησης και στην έναρξη πληρωμής των συντάξεων.

Οι αλλαγές προβλέφθηκαν, σύμφωνα με το eleftherostypos.gr, με τις διατάξεις του άρθρου 261 του Νόμου 4798/2021 που τροποποιεί τη διαδικασία που προέβλεπε το άρθρο 1 του Ν. 4554/2018 ως προς την προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών και την ημέρα έναρξης του δικαιώματος συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο:

1. Η σύνταξη λόγω γήρατος, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αρχίζει να καταβάλλεται από την πρώτη ημέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα. Εάν όμως κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, τότε η έναρξη του δικαιώματος με τα συνεπαγόμενα οικονομικά αποτελέσματα (δηλαδή η πληρωμή της σύνταξης) μεταφέρονται στην πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα μετά από εκείνον κατά τον οποίο πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, κατά περίπτωση, για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του πρώτου μήνα που έπεται του μήνα υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση.

Αν από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά προκύπτει ότι οι απαραίτητες για τη συνταξιοδότηση προϋποθέσεις, όπως αυτές προσδιορίζονται για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, πραγματοποιήθηκαν σε επόμενο ημερολογιακό της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, ως χρόνος έναρξης του δικαιώματος συνταξιοδότησης ορίζεται η πρώτη ημέρα του επόμενου της συμπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων μήνα.

Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, τότε η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος απορρίπτεται και εκδίδεται σχετική απορριπτική απόφαση.Επισημαίνεται ότι η διάκριση της υπαιτιότητας του ασφαλισμένου είναι καθοριστικό στοιχείο προκειμένου να τεκμηριωθεί ο λόγος απόρριψης της αίτησης συνταξιοδότησης με απόφαση του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου.

Η ισχύς των νέων διατάξεων καταλαμβάνει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος που θα υποβληθούν από 24 Μαΐου 2021 και δεν αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις.

Οι ασφαλισμένοι που θα υποβάλουν από εδώ και πέρα αιτήσεις μπορεί να περάσουν ως και 3 στάδια μέχρι να αρχίσουν να πληρώνονται, ενώ το πιο επικίνδυνο και η παγίδα είναι να μην βρεθούν στο 4ο στάδιο γιατί τότε θα ακυρωθεί η αίτηση!

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που κάνει αίτηση για σύνταξη λόγω γήρατος τον Ιούνιο του 2021:

Αν έχει όλες τις προϋποθέσεις και δεν λείπουν δικαιολογητικά, η έναρξη πληρωμής της σύνταξης θα είναι από τον Ιούλιο του 2021 και μετά (προσωρινή πρώτα και οριστική στη συνέχεια).

Αν λείπουν κάποια δικαιολογητικά, τότε για να προχωρήσει η αίτηση συνταξιοδότησης θα πρέπει να τα φέρει μέχρι το τέλος Ιουλίου (του μήνα που έπεται μετά την αίτηση). Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, η σύνταξη θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Αύγουστο.

Αν από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά προκύψει ότι πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σε μεταγενέστερο χρόνο από αυτόν που υπέβαλε την αίτηση (π.χ. αίτηση τον Ιούνιο, αλλά συμπληρώνει το όριο ηλικίας τον Οκτώβριο), τότε η πληρωμή σύνταξης θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα από αυτόν που πληρούνται οι προϋποθέσεις, δηλαδή η πληρωμή θα ξεκινά από Νοέμβριο.

Αν τα δικαιολογητικά που ζητηθούν δεν προσκομιστούν (μέσα σε ένα μήνα μετά την αίτηση) με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, τότε η αίτηση συνταξιοδότησης θα απορρίπτεται! Και σε αυτή την περίπτωση ο ασφαλισμένος θα χάσει όλες τις προθεσμίες πληρωμής, καθώς θα χρειαστεί να κάνει νέα αίτηση από την αρχή.

Οι αλλαγές στις προσωρινές συντάξεις

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας, αναφορικά με την προσωρινή σύνταξη, καθιερώνεται η υποχρέωση του ΕΦΚΑ να χορηγεί πλέον προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου όταν υποβάλλεται έντυπη ή ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης χωρίς δήλωση συναίνεσης εκ μέρους των υποψήφιων συνταξιούχων. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουν προσωρινή υποχρεωτικά.

Δεν χορηγείται καθόλου προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος όταν παρέχεται εργασία στο Δημόσιο και οι συνταξιούχοι είναι κάτω των 62 ετών. Οταν συμπληρωθεί το 62ο έτος μπορούν να πάρουν προσωρινή σύνταξη, αλλά θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση. Η επαναχορήγηση της προσωρινής σε αυτή την περίπτωση αρχίζει έναν μήνα μετά την ημερομηνία της νέας αίτησης. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος 61 ετών κάνει αίτηση για σύνταξη τον Ιούνιο του 2021 και παίρνει την προσωρινή 768 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο απασχολείται στο Δημόσιο και επειδή είναι κάτω των 62 ετών η σύνταξη αναστέλλεται. Τον Ιούνιο του 2022 κλείνει το 62ο έτος και στην περίπτωση που δεν έχει βγει η οριστική σύνταξη θα του επαναχορηγηθεί η προσωρινή με τις διατάξεις περί απασχόλησης συνταξιούχων, δηλαδή με το 70% του αρχικού ποσού, οπότε θα λάβει 538 ευρώ. Για να πάρει την προσωρινή, θα πρέπει να κάνει νέα αίτηση. Αν κάνει την αίτηση τον Ιούνιο που έγινε 62 και λήγει η αναστολή σύνταξης λόγω απασχόλησης στο Δημόσιο, θα πληρωθεί τον Ιούλιο. Αν στο μεσοδιάστημα από τότε που υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης (Ιούνιος 2021) μέχρι Ιούνιο 2022 βγει η οριστική σύνταξη, θα πάρει την οριστική με 70% εφόσον συνεχίζει να απασχολείται στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή σύνταξης (προσωρινής, ή οριστικής) δεν εφαρμόζεται όταν οι συνταξιούχοι δηλώνουν απασχόληση εκτός Δημοσίου, οπότε παίρνουν εξαρχής το μειωμένο ποσοστό του 70%, ανεξαρτήτως αν είναι πάνω ή κάτω των 62 ετών, για όσο διάσημα διαρκεί η απασχόλησή τους.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει