Ενημέρωση με ένα κλικ

Τι πρέπει να κάνουν εργαζόμενοι – εργοδότες για την παρενόχληση

Αλλαγές στο κομμάτι της παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον φέρνει το υπό διαβούλευση εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο υιοθετεί για πρώτη φορά στη χώρα μας αυστηρό πλαίσιο για τη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ακόμα και η παρενόχληση μέσω sms η μέσω email στην εργασία θεωρείται αξιόποινη πράξη και επισύρει κυρώσεις.

Ως «βία και παρενόχληση» νοούνται οι συμπεριφορές, πράξεις, πρακτικές ή απειλές αυτών, που αποσκοπούν, οδηγούν ή ενδέχεται να οδηγήσουν σε σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική βλάβη, είτε εκδηλώνονται μεμονωμένα είτε κατ’ επανάληψη και συμπεριλαμβάνουν τη βία και παρενόχληση λόγω φύλου.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, η παρενόχληση δεν τιμωρείται μόνο όταν λαμβάνει χώρα στο γραφείο αλλά και στο διάλειμμα για ανάπαυση ή για φαγητό, σε χώρους ατομικής υγιεινής, αποδυτήρια, μετακινήσεις, ταξίδια, στην εκπαίδευση, στις εκδηλώσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία καθώς και σε οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας που πραγματοποιείται μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

Τι επιλογές έχει ο εργαζόμενος

Ο εργαζόμενος/η που έχει υποστεί βία η παρενόχληση αν θέλει μπορεί να υποβάλλει αίτηση για εργατική διαφορά είτε στον προϊστάμενο της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων είτε στον προϊστάμενο του αρμόδιου τμήματος και η διαδικασία επίλυσης της διαφοράς διεξάγεται από αυτόν.

Εντός δύο μηνών η διαδικασία

Το όργανο που διεξάγει τη διαδικασία υποχρεούται να ενημερώνει το Αυτοτελές Τμήμα για τη Βία και την Παρενόχληση στην εργασία που θα δημιουργηθεί στο ΣΕΠΕ όπως προβλέπει στο σχετικό άρθρο του νόμοσχεδίου.

Υποχρεούται, επίσης, να ενημερώνει τον Συνήγορο του Πολίτη, όταν η καταγγελία εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιότητάς του.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει