Ενημέρωση με ένα κλικ

Ν. Τζανάκης: Τότε θα «πρασινίσει» το ECDC τον χάρτη της Ελλάδας

Δύο σενάρια αναφορικά με το χρονικό σημείο που προσδιορίζεται να πρασινίσει ο χάρτης της Ελλάδας σε ότι αφορά τα κρούσματα του κορονοϊού, υπογράμμισε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής τόνισε ότι σύμφωνα με το μαθηματικό του μοντέλο, η χώρα στις 17/6 θα πιάσει τον δείκτη 150 που είναι αυτός ο οποίος βάφει τη χώρα πράσινη στον χάρτη που εκδίδει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχουν Νόσων (ECDC).

Αυτός ο δείκτης αντιστοιχεί στα 1.145 κρούσματα ανά ημέρα για διάρκεια λίγων ημερών ώστε να αντανακλαστεί η μείωση.

Ωστόσο, το σενάριο που φαντάζει ως πιο πιθανό, είναι να πιάσει η χώρα το όριο μετά τις 26/6 και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. «Δεν είναι απίθανό όμως να το πετύχουμε και νωρίτερα εφόσον προσέξουμε και εφόσον δεν έχουμε κάποια σοβαρή επιπλοκή» τόνισε στο Open, o καθηγητής Ν. Τζανάκης.

«Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ένα νούμερο που με αφήνει ευχαριστημένο. Θα προτιμούσα να είχαν πέσει στα 400 ή στα 500 όπως η Πορτογαλία» πρόσθεσε.

Επίσης εξήγησε πως το κύμα στην Πορτογαλία ήταν σφοδρό, αλλά μικρότερο σε σχέση με τη Ελλάδα. Η συγκεκριμένη χώρα είχε 10.000 κρούσματα και 400 νεκρούς την ημέρα για διάστημα ενός μήνα. Στη συνέχεια πήραν πολύ αυστηρά μέτρα, τα οποία τήρησαν οι κάτοικοι, μειώνοντας τα κρούσματα κατά 1.200% σε ένα μήνα.

«Όπως μας δείχνουν τα δεδομένα και αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία μέσα στον Ιούλιο θα φτάσουμε τα κρούσματα της Πορτογαλίας. Εξάλλου κάθε αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών κατά 5% στο πάνω από το 30% του συνόλου του πληθυσμού, μας δίνει 200 με 300 κρούσματα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

 

 

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει