Ενημέρωση με ένα κλικ

Mητσοτάκης για ψηφιακό πιστοποιητικό: Ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας για ταξιδιώτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του ψηφιακού πιστοποιητικού, το χαρακτήρισε ως “ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες”.

 εσήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να το λανσάρει νωρίτερα, από την 1η Ιουλίου, καλώντας και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να το υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό.

“Δεν είναι στόχος μας να διαχωριστούν οι πολίτες σε κατηγορίες”, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για ένα εργαλείο για γρήγορα ταξίδια, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος.

Στη συνέχεια δήλωσε πως “είμαστε πολύ περήφανοι για τη δουλειά που έχει γίνει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με το πιστοποιητικό”. Ο κορονοϊός, τόνισε ο πρωθυπουργός, λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Σαρλ Μισέλ έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό του έφερε την ιδέα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού σε επίπεδο ΕΕ, και δήλωσε πολύ υπερήφανος που είναι έδω, στην Ελλάδα, οπού ανακοινώνεται αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο για την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών αποτελεί κορυφαίο ευρωπαϊκό επίτευγμα.

Τη ταχύτητα που προετοιμάστηκε το πιστοποιητικό χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η πλατφόρμα του πιστοποιητικού είναι από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες.

Παρουσιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του πιστοποιητικού, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης  έκανε λόγο για διαλειτουργικότητα του στην ΕΕ με εγγύηση των προσωπικών δεδομένων και για δυνατότητα έκδοσης ελληνικού πιστοποιητικού για τουρίστες αν κάνουν το τεστ στην Ελλάδα. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το πιστοποιητικό περιλαμβάνει ειδικό κρυπτογραφικό κωδικό ώστε να μην μπορεί να παραποιηθεί και να είναι ασφαλές.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πρωτοβουλία, συνάντησε πολλές αντιστάσεις στην Ένωση έως ότου βρεθεί η χρυσή τομή.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα εκδίδεται από τις εθνικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, διαθέτουν αρνητικό PCR τεστ, ή έχουν βεβαίωση ανάρρωσης από τον κορωνοϊό. Ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, οι Ελληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπαίνουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

 

Αυτό είναι το πιστοποιητικό

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε πώς ακριβώς λειτουργεί το ψηφιακό πιστοποιητικό μέσω του gov.gr, ενώ υπενθύμισε πως το σύστημα εμβολιασμού γίνεται μέσω τεσσάρων τρόπων για να κλειστεί το ραντεβού: είτε μέσω από την άυλη συνταγογράφηση είτε μέσα από την πλατφόρμα του emvolio.gov.gr είτε με φυσική παρουσία σε φαρμακεία και σε ΚΕΠ.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση. Πρόσθεσε ότι έχουν δυνατότητα και οι τουρίστες μέσα από την πλατφόρμα του Plf, εφόσον κάνουν τεστ στην Ελλάδα, να παίρνουν το πιστοποιητικό.

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει