Ενημέρωση με ένα κλικ

Αναδρομικά κληρονόμων: Πώς θα τα εισπράξουν οι δικαιούχοι

Μετά από τις δικαστικές αποφάσεις για επιστροφές των περικοπών που επιβλήθηκαν σε επικουρικές συντάξεις θανόντων συνταξιούχων, έρχεται νέος γύρος αναδρομικών για εκατοντάδες χιλιάδες κληρονόμους.

Στον νέο γύρο αναδρομικών οι κληρονόμοι που τα δικαιούνται θα είναι πολύ περισσότεροι από όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά του 11μήνου από τις αντισυνταγματικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, τα αναδρομικά 11μήνου εισέπραξαν σε τέσσερις πληρωμές (Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου 2021) περίπου 143.000 κληρονόμοι για λογαριασμό 68.000 θανόντων συγγενών τους που είχαν -όταν ήταν εν ζωή- τις αντισυνταγματικές περικοπές στις συντάξεις τους, αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος”.

Στις 16 Ιουνίου θα γίνει άλλη μια έκτακτη πληρωμή αναδρομικών στους κληρονόμους 4.130 θανόντων συνταξιούχων, για τους οποίους οι αιτήσεις των κληρονόμων εξετάζονται από τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις με πολλούς κληρονόμους που δεν υφίστανται ή με αλληλεπικαλυπτόμενες δηλώσεις κ.λπ. Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι σε επικοινωνία με τους αιτούντες κληρονόμους για την προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, όπου αυτό είναι απαραίτητο, και την άμεση εκκαθάριση των αιτήσεων, με στόχο να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος και οι τελικοί δικαιούχοι να πληρωθούν στις 16 Ιουνίου.

Οπως λοιπόν έγινε με τα αναδρομικά 11μήνου που οι επιστροφές των αντισυνταγματικών μειώσεων στις κύριες συντάξεις των θανόντων «μεταβιβάστηκαν» στους κληρονόμους τους, έτσι θα γίνει και με τα νέα αναδρομικά που έρχονται στο επόμενο διάστημα!

Το βέβαιο είναι πως τα αναδρομικά έχουν κλειδώσει για τις επικουρικές συντάξεις και για την ΕΑΣ στις συντάξεις του Δημοσίου, ενώ είναι πολύ κοντά και τα αναδρομικά από τα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων, για τα οποία αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ μέσα στον Ιούνιο. Αν βγει θετική, τότε αφενός θα έχουν λαμβάνειν επιστροφές Δώρων τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων και εκατοντάδες χιλιάδες κληρονόμοι τους!

Αν στο 11μηνο των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις εμφανίστηκαν 143.000 μέχρι στιγμής κληρονόμοι θανόντων, στις επιστροφές Δώρων θα εμφανιστούν πάνω από 300.000 κληρονόμοι για να τα εισπράξουν.

Η εφημερίδα δημοσιεύει έναν χρηστικό οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις του ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά που δικαιούνται οι κληρονόμοι από τις μειώσεις συντάξεων, ώστε να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση που κληρονομήσουν και τα νέα αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών, Δώρων και ΕΑΣ.

1. Αίτηση επιστροφής ποσών μειώσεων συντάξεων μπορούν να υποβάλουν οι κληρονόμοι των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που απεβίωσαν και των οποίων οι συντάξεις είχαν υποστεί αντισυνταγματικές περικοπές.

2. Κάθε ενήλικος κληρονόμος υποβάλλει μία αίτηση ανά θανόντα. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

3. Οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με τα αναγκαία πιστοποιητικά που είναι: Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς (υποχρεωτικό), Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης, Πιστοποιητικό Πλησιέστερων Συγγενών.

4. Αν ο κληρονόμος βρίσκεται σε αναμονή για δημοσίευση διαθήκης, θα πρέπει να πει «ναι», ότι υπάρχει διαθήκη, στο σχετικό πεδίο της ηλεκτρονικής αίτησης στον ΕΦΚΑ και να την προσκομίσει στο αρμόδιο υποκαταστήμα, όπου το αίτημα επιστροφής αναδρομικών θα εξεταστεί και ολοκληρωθεί από την υπηρεσία Πληρωμών/Εκκαθάρισης Συντάξεων.

5. Αν υπάρχει διαθήκη, αλλά κάποια πρόσωπα που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή, δεν έχουν αποκληρωθεί από κάθε είδους κληρονομιάς, μπορούν να υποβάλουν αίτηση επιστροφής αναδρομικών ηλεκτρονικά.

6. Αν κάποιος έχει αποποιηθεί την κληρονομιά δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση.

7. Σε κάθε περίπτωση υποβολής αιτήματος για αναδρομικά, για να μπορεί η αίτηση να περάσει σε κατάσταση Οριστικής Υποβολής θα πρέπει να είναι συμπληρωμένα όλα τα υποχρεωτικά πεδία και να έχουν αναρτηθεί όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Διαφορετικά η αίτηση θα συνεχίζει να είναι σε προσωρινή υποβολή και θα θεωρείται σε εκκρεμότητα!

8. Δικαιούνται να κάνουν αίτηση οι χήρες ή τα τέκνα που δεν λαμβάνουν σύνταξη του θανόντα;

Δικαιούνται όλοι οι συγγενείς αναδρομικά εφόσον δεν έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά.

9. Τι γίνεται όταν υπάρχει διαθήκη, αλλά κάποιο συγγενικό πρόσωπο του θανόντα δεν

συμπεριλαμβάνεται σε αυτή; Μπορεί να κάνει αίτηση; Εφόσον ο νόμιμος κληρονόμος δεν έχει αποποιηθεί την κληρονομιά δικαιούται να κάνει αίτηση ανεξαρτήτως δημοσίευσης ή μη διαθήκης.

10. Εάν κάποιος κληρονόμος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δεν υποβάλει δήλωση στην Ελλάδα πως θα κάνει αίτηση σε περίπτωση που «κληρονομήσει» αναδρομικά από μειώσεις συντάξεων ή Δώρων; Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να οριστεί πληρεξούσιος που να διαθέτει κωδικούς ΤΑΧΙS, γιατί η αίτηση γίνεται με τη χρήση κωδικών που έχουν οι φορολογούμενοι στο TAXIS.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει