Ενημέρωση με ένα κλικ

Αναδρομικά συντάξεων: Τον Ιούνιο κρίνονται επιστροφές έως 3.294 ευρώ

Τα ποσό, που ξεκινούν 589 έως 3.294, θα διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι, καθώς είναι σε αναμονή την απόφαση της πολιτικής δικής του ΣτΕ, με την τελική εκδίκαση να γίνει τον Ιούνιο.

Στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ που θα πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου εξετάστηκε η υπόθεση με τα νέα αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ των παλαιών συνταξιούχων.

Τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων ανάλογα με το Ταμείο και το ποσό σύνταξης ξεκινούν από τα 590 ευρώ και φτάνουν ως και 3.290 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι μετά την αίτηση ακύρωσης που έχει κατατεθεί διεκδικούν:

– Επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων (11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016).

– Την εφάπαξ καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των δώρων επικουρικής σύνταξης.

– Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Στη απόφαση θα κριθεί η νομιμότητα ή μη της απόφασης που έλαβε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τα αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων (πριν από τον Μάιο του 2016) και να δοθεί η τελική λύση.

Πρόκειται για το επίμαχο 11μηνο (από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016) για το οποίο ναι μεν καταβλήθηκαν (πρόσφατα) οι περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αλλά δεν δόθηκαν οι περικοπές στα δώρα και στις επικουρικές.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ενώ το ΣτΕ επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο (11μηνο) συνολικού κόστους 3,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έδωσε μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ.

Δηλαδή δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων τα οποία διεκδικούν τώρα οι συνταξιούχοι – μάλιστα, με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, με βεβαιότητα θα δικαιωθούν, όπως τονίζουν οι ίδιοι νομικοί κύκλοι.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει