Ενημέρωση με ένα κλικ

Προσωρινή σύνταξη: Για ποιους αυξάνεται – Πότε χορηγείται χωρίς διακοπή εργασίας

Ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χορήγησης προσωρινής σύνταξης σε όλους τους ασφαλισμένους που κατέθεσαν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση.

Η καταβολή της προσωρινής σύνταξης αφορά όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως Ταμείου και χωρίς να απαιτείται η υποβολή αιτήματος εκ μέρους του δικαιούχου.

Το μέτρο αποσκοπεί στο να διασφαλιστεί ένα μίνιμουμ εισόδημά για τους πρώτους κρίσιμους μήνες μετά την έξοδο του δικαιούχους από τον εργασιακό βίο.

Οι ασφαλισμένοι, με την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης στο e-ΕΦΚΑ, θα λαμβάνουν από τον επόμενο κιόλας μήνα και μέχρι τη λήψη της οριστικής τους σύνταξης, την προσωρινή που θα κυμαίνεται από 384 έως και 960 ευρώ (ανάλογα με το Ταμείο).

Η εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ αναφέρει συγκεκριμένα:

Α. Άρθρο 115 (αύξηση του ποσοστού προσωρινής σύνταξης για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί χειρόγραφα) Με τις διατάξεις αυτές επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές για τους ασφαλισμένους που έχουν καταθέσει έντυπη αίτηση συνταξιοδότησης:

Ι. Σύνταξη λόγω γήρατος

α) Για τους μισθωτούς, ο υπολογισμός του ποσού της προσωρινής σύνταξης καθορίζεται πλέον στο 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

β) Για τους μη μισθωτούς, (αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλισμένους στον Ο.Γ.Α., όπως αυτοί ορίζονται στα άρθρα 39 και 40 του Ν. 4387/2016), ο υπολογισμός του ποσού της προσωρινής σύνταξης καθορίζεται πλέον στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Τα ανωτέρω ποσά προσωρινής σύνταξης καταβάλλονται μειωμένα κατά ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα οι υποψήφιοι συνταξιούχοι απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητά τους.

Διευκρινίζεται ότι η διάταξη αυτή ισχύει πλέον σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει απαλειφθεί η περ. στ’ της παρ. 7 του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016, η οποία έθετε ως αρνητική προϋπόθεση για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης τη συνέχιση της εργασίας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Επίσης, συνδυάζεται με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 περί εργασίας συνταξιούχων, όπως έχουν τροποποιηθεί με το άρθρο 27 του Ν. 4670/2020 (εγκ. 34/2020), οι οποίες καθορίζουν πλέον το ποσοστό μείωσης του ποσού της σύνταξης σε 30%.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει