Ενημέρωση με ένα κλικ

Βατόπουλος: Τι έχει συζητηθεί στην επιτροπή για τα «προνόμια» εμβολιασμένων

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος επιτροπής Λοιμωξιολόγων, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι μάσκες πρέπει να είναι το τελευταίο μέτρο κατά της πανδημίας από το οποίο θα απαλλαγούμε.

Ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «δεν θα πετάξουμε εύκολα τις μάσκες» καθώς πρόκειται για ένα μέτρο ατομικής προστασίας που μπορεί να μην είναι ευχάριστο, αλλά δεν εμποδίζει την ζωή των πολιτών.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι μπορεί να είναι μεταδοτικοί σε μικρό βαθμό και συνεπώς όσο βρίσκεται υψηλά η συχνότητα της νόσου με πολλά κρούσματα, πρέπει οι πάντες να φορούν μάσκα. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι σε μια μάζωξη στην οποία άπαντες είναι εμβολιασμένοι θα μπορούσε να γίνει συζήτηση να αφαιρείται η μάσκα.

Για τα προνόμια εμβολιασμένων, ο καθηγητής τόνισε ότι έχει γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αλλά δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση. Η σκέψη, πρόσθεσε, είναι να μην έχει ο εμβολιασμένος παραπάνω δικαιώματα, αλλά όπου χρειάζεται rapid test να μην το κάνει. Ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι η σκέψη αυτή έχει την έννοια του δικαίου καθώς όλοι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε.

Σχετικά με το ένα self test για εργαζόμενους και μαθητές, ο καθηγητής είπε ότι έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και πως η επιτροπή έχει μιλήσει για δύο self test «και μάλιστα είχε πει τουλάχιστον ένα τεστ», ωστόσο υπάρχουν οργανωτικά θέματα και θέματα επάρκειας. Όπως τόνισε πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση όπου πρέπει να γίνονται 5 εκατ. τεστ την εβδομάδα.

«Θα έπρεπε πιο σωστά να κάνουμε δυο αλλά κανείς πρέπει να βλέπει και τα διαχειριστικά τα οργανωτικά θέματα», ανέφερε ο καθηγητής.

Σχετικά με τα περί αθηναϊκής ή ελληνικής μετάλλαξης, τόνισε ότι η ονοματολογία των ποικιλιών του ιού είναι μια υπόθεση που δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αλλά καλό είναι να προσέχει κανείς τα ονόματα που δίνει.

Εξήγησε ότι η εν λόγω ποικιλία του ιού δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα και χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί επιστημονικά το όνομα να μην παίζει ρόλο αλλά είναι τεράστια η σημασία στο πως το εισπράττει ο κόσμος και ο τουρισμός.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει