Ενημέρωση με ένα κλικ

Πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς lockdown: Η πρώτη εξόρμηση μετά την άρση

Με αποδράσεις, κοντινές ή μακρινές,εκτός νομού, οι πολίτες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς lockdown, με άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή:

-Έχει καταργηθεί η αποστολή μηνύματος στους αριθμούς 13032 και 13033.

Παρατείνεται η κυκλοφορία καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας πλέον ξεκινά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

-Άνοιξαν τα μουσεία και τα καζίνο.

-Άνοιξε ο τουρισμός

-Άνοιξαν οι υπερτοπικές – διαπεριφερειακές μετακινήσεις υπό προϋποθέσεις –

Υπενθυμίζεται ότι για τις ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές μετακινήσεις προς τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση:

-είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση,

– είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών,

– είτε rapid test 24 ωρών,

-είτε self-test 24 ωρών,

– είτε βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από 2 έως 9 μήνες μετά τη νόσηση.

Εξόρμηση στα εξοχικά

Με δεδομένη την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, το πρώτο πράγμα που έκαναν οι περισσότεροι κάτοικοι των αστικών κέντρων – ιδίως της Αττικής – ήταν η… εξόρμηση προς τα εξοχικά. Είτε αυτά βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε σε νησιά. Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί των οχημάτων που πέρασαν τα διόδια αλλά και τα δρομολόγια από τα λιμάνια, με χιλιάδες πολίτες να φεύγουν εκτός νομού με την πρώτη ευκαιρία.

Πώς ταξιδεύουμε σε νησιά και υπόλοιπη Ελλάδα

Για τα ταξίδια προς τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, τη Σαλαμίνα και την Εύβοια, απαιτείται η χρήση του «πράσινου πιστοποιητικού», του λεγόμενου Green Pass.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο εκδίδεται 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε PCR test 72 ωρών ή Rapid Test 24 ωρών ή Self Test 24 ωρών. Αποδεκτή είναι και η βεβαίωση νόσησης, έχοντας εκδοθεί 2 μήνες μετά τη νόσηση και έχει ισχύ για εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά από τις ακτοπλοϊκές αλλά και τις αεροπορικές εταιρίες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαποί, άνω των 5 ετών. Το self-test θα πρέπει να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα συνεχίσει να ισχύει για τους εισερχόμενους τουρίστες στη χώρα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τη διενέργεια self-test πριν και μετά τα ταξίδια τους.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει