Ενημέρωση με ένα κλικ

Γεραπετρίτης: Πρώτη σε εμβολιασμούς η Ελλάδα στους G20 (φωτο)

Η Ελλάδα σε αναλογία πληθυσμού βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της G20 με 0,91 εμβολιασμούς ανά 100 άτομα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πρόσθεσε ότι η χώρα μας βρίσκεται «πολύ πάνω από το μέσο όρο» και μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

«Ένας στους 100 Έλληνες εμβολιάζεται κάθε ημέρα. Έχουμε φτάσει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο», «το εμβολιαστικό εγχείρημα ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας» πρόσθεσε ο υπουργός και τόνισε ότι έως τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. πολίτες.

Χαρακτήρισε αυτονόητο ότι η χώρα μας ετοιμάζεται για τέταρτο κύμα της πανδημίας ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί και πρόσθεσε ότι το μεγάλο όπλο είναι οι εμβολιασμοί.

Πίνακες: Η Ελλάδα έχει πλέον ταχύτερο ρυθμό εμβολιασμού από όλες τις G8 και G20 χώρες:

Πότε θα ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι μόλις εξασφαλιστεί η καθολική παροχή εμβολίων στον πληθυσμό μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε κρίσιμες δομές υγείας και κέντρα ευάλωτου πληθυσμού. Αναφέρθηκε στα νομικά αλλά και τα πραγματικά ζητήματα που προκύπτουν και εξέφρασε την άποψη ότι καθώς είναι ζήτημα κοινωνικής αλληλεγγύης και θα πρέπει να εξεταστεί όταν εξασφαλιστεί καθολική παροχή εμβολίων.

Τα self test για τα ταξίδια στα νησιά

Για τα ταξίδια στα νησιά με υποχρεωτικό διαγνωστικό τεστ ανέφερε ότι σε πρώτη φάση, οι οι ταξιδιώτες θα τυπώνουν και θα συμπληρώνουν χειρόγραφα pfd με υπεύθυνη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος την οποία θα υποδεικνύουν στους ελέγχους. Παράλληλα ολοκληρώνεται το ψηφιακό σύστημα όπου θα αναρτώνται τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων.

Εξήγησε ότι προφανώς εκτός από τα self test για ταξίδια σε νησιά ισχύει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδει μόνος του ο πολίτης από την πλατφόρμα εμβολιασμών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και πιστοποιητικό αντισωμάτων αν έχει νοσήσει και έχει επαρκή αντισώματα από διαγνωστικό κέντρο.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το μέτρο αυτό κατά βάση στοχεύει στην αυτορύθμιση και την αυτοπροστασία των πολιτών.

Όπως μέχρι σήμερα έχουμε πορευθεί χέρι – χερι με πολίτες και πιστώνονται την όποια καλή διαχείριση έτσι και σήμερα με σχέση ευθύνης θα πρέπει να προβαίνουν σε αυτές τις απαιτούμενες ενέργειες, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε πράξη η εξαγγελία για ένα δωρεάν self test στο γενικό πληθυσμό, εξήγησε ότι καθώς άνοιξαν πολύ πρώιμα δραστηριότητες της αγοράς και της κοινωνίας, η επιτροπή εισηγήθηκε πολλαπλά υποχρεωτικά τεστ για λόγους ασφάλειας.

Στα σχολεία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς γίνονται 4 εκατ. τεστ εβδομαδιαίως ενώ εάν συνυπολογιστούν και τα τεστ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού υπόκειται σε έλεγχο, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη.

Επεκτατική η πολιτική Ερντογάν – Οι προϋποθέσεις για συνάντηση με Μητσοτάκη

Για την Τουρκία ο υπουργός ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει μια ιδιαιτέρως επεκτατική πολιτική, καθώς εγκαθίσταται σε περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα όπως η Λιβύη, Συρία και τώρα η Παλαιστίνη.

Εκτίμησε ότι αυτή η πολιτική δεν έχει αποδώσει, ούτε ισχυροποίησε την Τουρκία, αντίθετα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα αντισυσπείρωσης στη χώρα και ενίσχυσε τις ελληνικές θέσεις.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση της μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η θέση της ελληνικής πολιτείας είναι ότι οι ηγέτες γειτονικών κρατών οφείλουν να μιλούλ ωστόσο πρέπει να ικανοποιούνται ορισμένα αναγκαία προαπαιτούμενα. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι χρειάζεται μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, αποχή από ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα και πάνω από όλα να έχει εδραιωθεί και μια σαφής ατζέντα για τα εκκρεμή ζητήματα που στην περίπτωσή Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες.

Δεν καταργείται το 8ωρο

Για το εργασιακό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν καταργείται το 8ωρο, το 5νθήμερο και οι υπερωρίες αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «ενισχύει απολύτως τη θέση του εργαζόμενου» και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το εργασιακό πλαίσιο είναι τελείως αρρύθμιστο, η εργοδοτική αυθαιρεσία πλεονάζει ενώ δεν είναι επαρκής και ο έλεγχος με αποτέλεσμα να ευνοείται πάντα ο ισχυρός.



Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει