Ενημέρωση με ένα κλικ

Νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά: Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «επανάσταση» τη θέσπιση ψηφιακής κάρτας, με την οποία θα ελέγχεται ο εργοδότης και στο ζήτημα των υπερωριών.

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι η σημαντικότερη αλλαγή του νομοσχεδίου, καθώς κάθε εργαζόμενος θα μπορεί και από το κινητό του τηλέφωνο να καταγράφει πότε πάει στη δουλειά του, πότε φεύγει, πόσες ώρες δούλεψε υπερωριακά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα μπορεί να συνδέει το υπουργείο Εργασίας με το κινητό ή τον υπολογιστή του κάθε εργαζόμενου, ώστε να φαίνονται οι ώρες προσέλευσης και αναχώρησης και να διαπιστώνονται οι επιπλέον ώρες που δούλεψε ο καθένας.

Το μέτρο θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τις μεγάλες βιομηχανίες και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν εφαρμόζει την ψηφιακή, θα επιβάλλεται πρόστιμο 11.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ η συνεχιζόμενη παράβαση του μέτρου θα οδηγεί σε προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης.

Αναφερόμενος στους λόγους κατάθεσης του νομοσχεδίου για την «προστασία της εργασίας», ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε πως αρχικά είναι «απαρχαιωμένη η εργασιακή νομοθεσία».

Για παράδειγμα, η τηλεργασία μπήκε δυναμικά στον εργασιακό βίο, λόγω πανδημίας. Επίσης, υπάρχει έλλειψη διαφάνειας στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας, δήλωσε πως υπάρχει διαφορετικό «καθεστώς» στις υπερωρίες στη βιομηχανία σε σχέση με τις υπηρεσίες.

Επίσης, υπάρχουν περιορισμοί στη λειτουργία ορισμένων κλάδων τις Κυριακές.

Σύμφωνα με τον ίδιο το νομοσχέδιο διέπεται από τρεις αρχές:

1. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά ούτε και επιχειρήσεις με εργαζομένους «στα κεραμίδια».

2. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας πρέπει να έρχεται με τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στα οφέλη της ανάπτυξης.

3. Η νομοθεσία μας προσαρμόζεται σε βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο κάθε μεταβολή στον χρόνο εργασίας των εργαζομένων: ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, διάλειμμα, υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας, άδειες, υπερωρίες.

Αναφορικά με όσους δεν συμμορφωθούν στο νέο μέτρο, προβλέπεται πλέον πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο για μη ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας, καθώς και «λουκέτο» 15 ημερών για υποτροπή, μετά από τρεις ελέγχους.

Όλα όσα αλλάζουν στην Επιθεώρηση Εργασίας

Στην συνέχεια ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για τις αλλαγές στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Όπως είπε, συνίσταται η Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές, σημείωσε και συμπλήρωσε πως θα ασκεί τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ που καταργείται.

Παράλληλα θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνεια, ενώ η επιλογή του Διοικητή θα γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό και στην Επιτροπή θα προεδρεύει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ.

Το έργο της νέας Επιθεώρησης Εργασίας θα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, η έρευνα της ασφαλιστικής κάλυψης και παράνομης απασχόλησης των εργαζομένων και η συμφιλίωση και επίλυση των εργατικών διαφορών.

Όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, θα λειτουργεί με περισσότερα εχέγγυα αμεροληψίας χωρίς άμεσες ή έμμεσες παρεμβάσεις της όποιας κυβέρνησης. Οι έλεγχοι θα γίνονται όλο το 24ωρο χωρίς προειδοποίηση προς τον εργοδότη, ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία, μητρώα, έγγραφα, αρχεία.

-Επεκτείνονται οι περιπτώσεις όπου η επιβολή των προστίμων γίνεται ταχύτατα, χωρίς ακρόαση του εργοδότη

-Όταν διαπιστώνεται ότι απασχολείται εργαζόμενος που δεν έχει δηλωθεί,

-Όταν διαπιστώνονται παραβάσεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας,

-Όταν από τον έλεγχο προκύπτει έλλειψη πίνακα προσωπικού στο εργοτάξιο.

Το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας επί διαφορών που στοιχειοθετούνται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας (π.χ. απαιτήσεις για δεδουλευμένα, επίδομα άδειας) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για να βγει διαταγή πληρωμής από το δικαστήριο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει