Ενημέρωση με ένα κλικ

Β. Κικίλιας: Την επόμενη χρονιά σχολεία με εμβολιασμένους μαθητές

Στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η συγκεκριμένη εκστρατεία.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε πως ο αριθμός των εμβολιασμών μόνο σήμερα, ανέρχεται σε 112.000, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως πρέπει να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους για αρκετό καιρό ακόμα, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

“Είμαι υπόχρεος στους υγειονομικούς για ό,τι κάνουν στους εμβολιασμούς» σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας και αναφορικά με τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη διανομή των self – tests, δεσμεύτηκε πως θα δει το θέμα με τους αρμοδίους και διαβεβαίωσε πως «ό,τι γίνεται στραβά, θα το διορθώνουμε».

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca στις παραγγελίες του οποίου βάζει τέλος η ΕΕ μετά τον Ιούνιο, υπογράμμισε πως οι δόσεις για την Ελλάδα, είναι εξασφαλισμένες, επαναλαμβάνοντας πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το συντομότερο». Συμπλήρωσε ότι τα εμβόλια δεν πρέπει να στοχοποιούνται, ειδικότερα από τη στιγμή που το συγκεκριμένα – όπως και τα υπόλοιπα – έχουν αδειοδοτηθεί από την ΕΕ, κάτι που έγινε κατόπιν μελέτης και έρευνας.

Υπενθύμισε ότι με το σκεύασμα της AstraZeneca έχουν εμβολιαστεί περίπου 55 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ενώ η Αγγλία έχει ήδη βγει από τη μεγάλη πίεση λόγω του συγκεκριμένου εμβολίου. Επίσης για τις παρενέργειες που έχει εμφανίσει το εμβόλιο σημείωσε ότι αυτές είναι απειροελάχιστες, φέροντας ως αντιστάθμισμα τις ίδιες πιθανότητες θρόμβωσης για μια γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά ή έναν καπνιστή.

Μέσα Ιουνίου η χορήγηση Johnson & Johnson για τις ηλικίες 18-29

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε επιπλέον ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας από 30 έως 44 ετών με όλα τα εμβόλια θα ανοίξει στο τέλος του τρέχοντος μήνα, ενώ συμπλήρωσε πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, θα ανοίξει η πλατφόρμα και για την ηλικιακή ομάδα από 18 έως 29 ετών.

«Έχουμε προαγοράσει 30 εκατομμύρια εμβόλια» είπε ο Β. Κικίλιας συμπληρώνοντας πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατομμύρια εμβολιασμοί και 1,94 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σ’ ότι αφορά τον εμβολιασμό ατόμων κάτω των 18 ετών, ο υπουργός σημείωσε πως περιμένουμε την έγκριση του ΕΜΑ, ωστόσο προανήγγειλε πως την επόμενη χρονιά τα σχολεία θα ανοίξουν με εμβολιασμένους μαθητές.

Επίσης σημείωσε πως «εμβολιάσαμε καθολικά τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων» ενώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό συμπλήρωσε πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα τον εφαρμόσει και προανήγγειλε ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Τουρισμός: Έχουμε πλέον εμπειρία στην διαχείριση της κρίσης

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλές το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, σημείωσε πως πλέον έχουμε εκατομμύρια εμβόλια διαθέσιμα, έχουμε πολλαπλάσιο αριθμό testing σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, έχουμε θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πλέον έχουμε και την εμπειρία που αποκομίσαμε από τη διαχείριση της κρίσης.

Σταδιακά, καθώς ανοίγουν δραστηριότητες, οι συμπολίτες μας να εμβολιάζονται και να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης, ήταν το μήνυμα που έστειλε στη συνέχεια.

Σχολιάζοντας το καθολικό lockdown στην Κάλυμνο και τον συναγερμό για την έξαρση των κρουσμάτων στο Μεσολόγγι, είπε πως υπάρχουν τομείς της κοινωνίας που δεν τήρησαν τα μέτρα και δυστυχώς αυτό πληρώνεται. «Θα αντιμετωπίσουμε με ηρεμία και ψυχραιμία όλες τις καταστάσεις», διαβεβαίωσε.

Ερωτηθείς γιατί οι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις, δεν μπορούν να βγάλουν τη μάσκα, ο Υπουργός Υγείας απάντησε λακωνικά πως «όλα τα πράγματα θα γίνουν στην ώρα τους».

Για τον μεγάλο αριθμό θανάτων από την COVID-19, καθημερινά, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «Με τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την πανδημία στην Ελλάδα, καταφέραμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές», αναγνωρίζοντας πως «ειδικά στο “τρίτο κύμα” έχουμε πληρώσει φόρο αίματος».

Τόνισε πως «ήταν άθλος ότι φθάσαμε τις 1.500 ΜΕΘ μέσα στην πανδημία» και υπογράμμισε πως «παλεύουμε για να σωθεί έστω και μία παραπάνω ζωή».

Δεν παρέλειψε να απονείμει τα εύσημα σε στελέχη της αντιπολίτευσης που υιοθετούν μία υπεύθυνη στάση στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τον Νίκο Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ), λέγοντας πως «αν και πολιτικός αντίπαλος, τιμώ την στάση του για τον εμβολιασμό».

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας είπε πως θα υπάρξει εκ νέου επιβράβευση των υγειονομικών για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Το έκανε ήδη μία φορά η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα το ξανακάνει και μελετώνται κι άλλοι τρόποι για να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι. Και πρέπει να στηριχθούν με όλους τους τρόπους, είπε χαρακτηριστικά.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει