Ενημέρωση με ένα κλικ

Tι αλλάζει για το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Στα σκαριά βρίσκεται το νέο “Εξοικονομώ”, το οποίο πρόκειται να δημοσιευτεί αρχές Καλοκαιριού και θα τεθεί σε εφαρμογή το Φθινόπωρο.

Η νέα βελτιωμένη εκδοχή του προγράμματος, αφήνει πίσω την λογική του όποιος προλάβει στην πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων. Πλέον θα υπάρχουν κριτήρια προτεραιοποίησης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Indicator.gr μερικά από τα κριτήρια θα είναι:

Βασικό κριτήριο θα είναι η Εξοικονόμηση: Δηλαδή θα υπολογίζεται το πόση ενέργεια θα εξοικονομήσει ο ιδιοκτήτης με βάση τις αλλαγές που θέλει να πραγματοποιήσει.

Τα χρήματα τα οποία θα δαπανά για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές σε συνάρτηση με την ενεργειακή απόδοση που θα επιτυγχάνεται, θα είναι το βασικό κριτήριο.

Η αποτίμηση στην ουσία της επένδυσης, θα κρίνει σημαντικά την χορήγηση της επιδότησης. Στα κριτήρια εντάσσονται και κλιματικά δεδομένα οι λεγόμενες βαθμοημέρες καθώς και η παλαιότητα του οικήματος.

Πάνω από τις μισές κατοικίες στην χώρα μας, χρονολογούνται πριν από το 1980, η ένταξη του κριτηρίου παλαιότητας καθιστά δικαιότερη την επιλογή των δικαιούχων.

Το κριτήριο της ενεργειακής κλάσης παραμένει καθώς θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό. Η τρέχουσα ενεργειακή απόδοση των κατοικιών (ανεξάρτητα από την χρονολογία) σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία από το προηγούμενο “Εξοικονομώ” δείχνει ότι 9/10 οικήματα βρίσκονταν στο χαμηλότερο ενεργειακό κλιμάκιο, δηλαδή υπήρχε πράγματι ανάγκη να αναβαθμιστούν ενεργειακά.

Μια αλλαγή που εξετάζεται είναι να μην συμπεριλαμβάνονται μέσα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πλέον τα φωτοβολταϊκά. Είναι αναγκαίο πάντως για την χώρα μας να θεσπιστεί κάποια στιγμή ειδικό πρόγραμμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το οποίο να ωφελήσει κυρίως τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις λόγο της αυξημένης ζήτησης που δείχνουν.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημάνουμε την σημαντικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως επένδυση. Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στον τομέα, αυτό μπορεί να φέρει πίσω ένα εύρος κέρδους από 3 έως 8 ευρώ. Εκτός από τα ενεργειακά κριτήρια, φυσικά θα λαμβάνονται υπόψιν και αυτή την φορά τα κοινωνικά κριτήρια τα οποία μάλιστα θα διευρυνθούν.

Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, θα δίνεται ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα στην στήριξη των χαμηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων. Ενδέχεται μάλιστα να δημιουργηθεί μια επιπλέον χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει