Ενημέρωση με ένα κλικ

Κικίλιας: “Τέλος Ιουνίου θα εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών”

Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε σχέδιο «Ελευθερία», το οποίο πηγαίνει σε πολύ καλό ρυθμό και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα. Παράλληλα τόνισε πως στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου τοποθέτησε το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλους τους ενήλικες στη χώρα.

Ακολούθως, ο υπουργός έκανε αναφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, λέγοντας πως «είναι εμφανές ότι παρόλο που υπάρχει βελτίωση, θα αναλύσω περαιτέρω, στους δείκτες η νόσος είναι ακόμα εδώ. Για αυτό και είμαι υποχρεωμένος ως υπουργός Υγείας να συστήσω μεγάλη προσοχή στα βήματα ελευθερίας που μας παρέχονται από την ελληνική πολιτεία».

Ο κ. Κικίλιας στη συνέχεια υπογράμμισε πως παρά την ελαφρά βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, οι ηλικιακές ομάδες που πλέον έχουν αρκετά κρούσματα είναι αυτές του παραγωγικού ιστού της χώρας. Επίσης, επεσήμανε πως η θετικότητα παραμένει κάτω από το 5% και ζήτησε για ακόμα μια φορά να τηρούνται τα μέτρα στον απόλυτο βαθμό, καθώς δεν έχει τελειώσει η πανδημία.

«Θα πρέπει να προσέχουμε και να υπάρχει ειδική μέριμνα, σε μαγαζιά, υπηρεσίες, μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικά στους εσωτερικούς χώρους. Υπάρχει ακόμα αναλογία εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Όσο και να προχωρήσει ο εμβολιασμός, πάντα θα υπάρχουν μη εμβολιασμένοι όπως σε όλο τον κόσμο, άρα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», συμπλήρωσε.

«Πρέπει όλοι μαζί, επαγγελματίες σε εστίαση, λιανεμπόριο, εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όσοι θέλουν να διασκεδάσουν, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και τις συστάσεις των ειδικών. Είναι καίριο και σημαντικό αυτό. Δεν πρέπει κανείς να το προσπεράσει», πρόσθεσε.

«Υπάρχει αισιοδοξία; Βεβαίως, όταν ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο με 50 εμβολιασμούς την ημέρα και σήμερα θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, μιλάμε για μια τεράστια αύξηση. Ξεπεράσαμε τα 3,2 εκατ. εμβολιασμούς και σήμερα ξεπερνάμε το 1,2 εκατ. εμβολιασμένους με δυο δόσεις, σήμερα ξεπερνάμε τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα. Μέσα στον Μάιο θα κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και στο τέλος Μαΐου θα έχουμε φτάσει στα 5 εκατ. εμβολιασμούς. Το πρόγραμμα αυτό θα κορυφωθεί τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου, με τις ελεύσεις εμβολίων, οδεύουμε στον μεγάλο στόχο. Να μπορούν όλοι οι ενήλικες ως τότε να βρουν εμβόλιο και να εμβολιαστούν. Αυτή η δυνατότητα είναι ένα δώρο της επιστήμης απέναντι σε μια θανατηφόρα πανδημία», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Το να χτιστεί το τείχος ανοσίας το οφείλουμε σε αυτούς που έχουν νοσήσει, σε αυτούς που έχουν μπει σε ΜΕΘ, στους ανθρώπους που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους από τον κορονοϊό. Η πανδημία έχει αφήσει αποτύπωμα, η χώρα έκανε συγκλονιστική προσπάθεια στο υγειονομικό κομμάτι. Το εθνικό σύστημα υγείας άντεξε, παρά το γεγονός ότι κάποιοι πίστευαν το αντίθετο. Όλοι μαζί, χωρίς εξαιρέσεις παλέψαμε για να προασπίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας», επεσήμανε.

«Έχουμε εκπονήσει και θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες τον υγειονομικό σχεδιασμό για τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές όπως κάναμε πέρσι. Φέτος έχουμε δυο πολύ ισχυρά πλεονεκτήματα. Τον εμβολιασμό και τα τεστ», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Ο εμβολιασμός είναι θέμα δημόσιας υγείας και θέμα κουλτούρας που πρέπει να μπει στη ζωή μας. Καταφέραμε να εμβολιάσουμε 4 εκατ. συμπολίτες μας με το εμβόλιο της γρίπης, διπλάσιος αριθμός από τα προηγούμενα χρόνια, κι αυτός ο ιός ουσιαστικά εξαφανίστηκε δεν δημιούργησε πρόβλημα στα νοσοκομεία μας. Το ίδιο κι ακόμα καλύτερα πρέπει να κάνουμε και με τον κορονοϊό», υπογράμμισε και έκανε ένα ακόμα κάλεσμα στους πολίτες για να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει