Ενημέρωση με ένα κλικ

Δήμος Αθηναίων: Ανθίζουν τα “πάρκα τσέπης”

Σαν όαση δροσιάς και καλαισθησίας ανάμεσα από πολυκατοικίες “ξεφυτρώνουν” τα λεγόμενα “πάρκα τσέπης”, κάτι που έλειπε από την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, την Αθήνα.

Τρία από αυτά τα μικρά πάρκα βρίσκονται στην Άνω Κυψέλη, τον Κολωνό και το Παγκράτι. Μέχρι πρότινος ήταν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και καλύπτονταν από μπάζα και σκουπίδια. Στην καλύτερη περίπτωση, τέτοιοι χώροι είναι παρατημένα αλσύλλια.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν άλλα δύο πάρκα τσέπης μέχρι τον Ιούνιο και δέκα μέχρι το τέλος του χρόνου. «Τα “Pocket Parks” αποτελούν μία επιτυχημένη διεθνή πρακτική που υιοθέτησε η Αθήνα, ως λύση και εργαλείο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα στις γειτονιές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, το γεγονός ότι αυτοί οι πράσινοι χώροι, όχι μόνο δημιουργούν ένα μικροκλίμα στην περιοχή αλλά και ότι παίρνουν τη θέση χώρων που μέχρι σήμερα είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και είχαν παραδοθεί στο σκοτάδι.

Στη θέση των σκουπιδιών και των μπάζων, δημιουργούνται ανάσες αλλά και χώροι που γίνονται σημεία αναφοράς και κοινωνικοποίησης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που χαρακτηρίζονται από την απομόνωση, κυρίως σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε», συμπλήρωσε ο Κ. Μπακογιάννης.

Από τα τέλη Ιουλίου που παραδόθηκε στο κοινό το πρώτο πάρκο στην Άνω Κυψέλη, στην συμβολή των οδών Ευδοκίας και Καρτερίας, χιλιάδες περίοικοι έχουν σταθεί να πάρουν μια ανάσα στον κήπο της περιοχής. Εκεί έχουν φυτευτεί αναρριχώμενοι και ανθοφόροι θάμνοι.

Επίσης, έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με τα ονόματα των φυτών και των χρήσιμων εντόμων που φιλοξενούν. Η μυρτιά, το βιβούρνο, η ορτανσία, η πασχαλιά, το ριχόσπερμα, το χιώτικο γιασεμί μετατρέπουν σε πράσινο καταφύγιο τριακόσια τετραγωνικά μέτρα γης, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης.

Χιλιάδες είδη φυτών συμβάλλουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με οφέλη για τη γειτονιά. Η αγγελική, η μολόχα, ο νάρκισσος, η τριανταφυλλιά, το θρούμπι, το θυμάρι, η λεβάντα, η μαντζουράνα, η ρίγανη και το φασκόμηλο και όλα τα είδη φυτών συνθέτουν ένα «μπουκέτο» που έχει ανθοφορία όλο το χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More