Ενημέρωση με ένα κλικ

Κομανέτσι: “Με χτυπούσε και μου στερούσε το φαγητό ο προπονητής μου”

Σε σοκαριστικές αποκαλύψεις, οι οποίες προήλθαν για να γίνει η καλύτερη πρωταθλήτρια στην ενόργανη γυμναστική, προχώρησε η Νάντια Κομανέτσι, η οποία ήταν θύμα κακοποίησης από τον ίδιο της τον προπονητή, Μπέλα Καρόλι.

Όλα όσα πέρασε η πρώτη αθλήτρια που πέτυχε το απόλυτο 10 σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην γυμναστική προέρχονται από φακέλους της Σεκιουριτάτε, της θρυλικής μυστικής αστυνομίας της Ρουμανίας.

Πρωταγωνιστής ο Μπέλα Καρόλι ο οποίος ήταν προπονητής της εθνικής ομάδας της Ρουμανίας μέχρι το 1981 οπότε και αυτομόλησε στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στους επίμαχους φακέλους ο Καρόλι κακοποιούσε και βασάνιζε νεαρές αθλήτριες από τις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Ο Καρόλι φέρεται, μάλιστα, να συνέχισε τις ίδιες πρακτικές – τον ξυλοδαρμό, την άσκηση ψυχολογικής πίεσης ακόμα και την στέρηση τροφής και παροχής ιατρικής βοήθειας – και στις ΗΠΑέχοντας ως συμπαραστάτη του τη σύζυγό του, Μάρθα.

Nadia Comaneci – First Perfect 10 | Montreal 1976 Olympics
Η Σεκιουριτάτε κατέγραφε τις κινήσεις του Καρόλι λόγω της σημασίας που είχαν οι επιτυχίες της ομάδας της γυμναστικής της Ρουμανίας για την προπαγάνδα του καθεστώτος Τσαουσέσκου.

Τα έγγραφα δημοσιεύονται στο βιβλίο Nadia si Securitatea (Η Νάντια και η Σεκιουριτάτε) του Ρουμάνου συγγραφέα Stejarel Olaru.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο ακόμα και οι μυστικοί αστυνομικοί δήλωναν σοκαρισμένοι από τα βασανιστήρια στα προπονητικά κέντρα που είχε υπό την ευθύνη του ο Καρόλι.

«Η στέρηση τροφής στις γυμνάστριες ήταν μια συνηθισμένη πρακτική από τον Καρόλι» σημειώνεται στο βιβλίο.

«Τα κορίτσια έτρωγαν οδοντόπαστα πριν να κοιμηθούν – τόσο πεινασμένες ήταν. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα κορίτσια συζητούσαν για το πώς έπιναν νερό από το καζανάκι της τουαλέτας επειδή συχνά δεν τους επιτρεπόταν ούτε αυτό» προσθέτει ο συγγραφέας.

«Ορισμένες από τις γυμνάστριες κατέληξαν βουλιμικές. Έγιναν ειδικές στο πώς να κλέβουν φαγητό και στο πώς να το κρύβουν εκεί που δεν θα το έβρισκε κανείς, όπως, για παράδειγμα, τα κουρτινόξυλα» συμπληρώνει.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει