Ενημέρωση με ένα κλικ

Χωρίς τιμές αρχηγού κράτους το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Διαφορετικές από αυτές των προηγούμενων ετών θα είναι οι διαδικασίες για την παραλαβή και μεταφορά του Αγίου Φωτός φέτος το Πάσχα στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το Άγιο Φως θα μεταφέρουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος και στη συνέχεια με μέριμνα του κράτους θα διανεμηθεί σε πόλεις της Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το τελετουργικό της άφιξης-υποδοχής στην Ελλάδα θα γίνει όπως επιβάλλει η συγκυρία, δηλαδή «με τη δέουσα ταπεινότητα και σεμνά και όχι με τιμές αρχηγού κράτους».

Υπενθυμίζεται ότι η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε στην απόφαση η Ανάσταση να γίνει στις 21:00 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα.

Πέρυσι, το Άγιο Φως μεταφέρθηκε μόνο στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου, προκειμένου να φυλαχθεί, ενώ λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, δεν είχε μεταφερθεί σε άλλες ενορίες.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Βλάσης είπε: «Θα πάω στα Ιεροσόλυμα, θα συμμετέχω στο τελετουργικό της Ανάστασης και θα πάρουμε το Άγιο Φως. Φεύγω Σάββατο ξημερώματα από την Αθήνα. Γύρω στις 3 γίνεται το τελετουργικό της Ανάστασης στον Πανάγιο τάφο, και γύρω στις 6 θα είμαστε πίσω».

Διευκρίνισε ακόμη ότι «πέρυσι το Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου. Φέτος θα γίνει ένα βήμα παραπάνω και στη διανομή του. Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρίες με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις».

Τέλος έκανε λόγο για ένα καλύτερο Πάσχα φέτος σε σχέση με πέρυσι καθώς «οι εκκλησίες είναι ανοιχτές, και έστω και με περιορισμούς μπορούν να πάνε οι πιστοί, και θα μπορέσουμε και το Άγιο Φως να πάει σε 12 πόλεις».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει