Ενημέρωση με ένα κλικ

Airbnb: Αυτά είναι τα 15 SOS για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων

Στενεύει ο ηλεκτρονικός κλοιός που στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) γύρω από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι προβαίνουν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις (AirBNB) αναρτώντας τα στοιχεία των ακινήτων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες στο Διαδίκτυο, αλλά δεν εκπληρώνουν τις προβλεπόμενες από τη φορολογική νομοθεσία υποχρεώσεις τους.

Η ΑΑΔΕ υπέγραψε πρόσφατα πρωτόκολλο συνεργασίας με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, του Ομίλου της Expedia, όπου χιλιάδες ιδιοκτήτες αναρτούν ακίνητά τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις, με στόχο την επίτευξη της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών με τις υποχρεώσεις τους κατά τη διαδικασία εγγραφής τους στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που σχεδιάζουν ή έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν ή έχουν ήδη προχωρήσει σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, χρησιμοποιώντας τις παραπάνω ηλεκτρονικές πλατφόρμες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:

1) Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται κάθε μίσθωση ακινήτου που συνάπτεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους, όταν δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Ειδικά για την περίπτωση της «Βραχυχρόνιας Μίσθωσης», «ψηφιακές πλατφόρμες» νοούνται όσες παρέχουν εξειδικευμένα εργαλεία για τη σύναψη της μίσθωσης ηλεκτρονικά και δεν περιορίζονται στην προβολή του «ακινήτου».

Επομένως, τυχόν βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται ιδιωτικά και όχι μέσω πλατφόρμας δεν υπάγονται στις συγκεκριμένες διατάξεις και αντιμετωπίζονται ως κοινές αστικές μισθώσεις, εκτός εάν συνοδεύονται από παρεπόμενες υπηρεσίες, οπότε αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματική δραστηριότητα.

2) Εάν κάποιος φορολογούμενος εκμισθώσει το ακίνητό του με βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά δεν το κάνει μέσω ψηφιακών πλατφορμών, δεν απαιτείται να εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Πρακτικά αυτές οι μισθώσεις δηλώνονται με Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει