Ενημέρωση με ένα κλικ

ΗΠΑ: Ένοχος για τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν

Το δικαστήριο της Μινεάπολης έκρινε ένοχο τον Ντέρεκ Σόβιν, τον 45χρονο πρώην αστυνομικό για τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Αφροαμερικανιού Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο.

Το 12μελες σώμα ενόρκων ανάγνωσε την ετυμηγορία του λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας κρίνοντας τον Σόβιν ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες που δικαζόταν.

Ο πρώην αστυνομικός μεταφέρθηκε αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου με χειροπέδες και θα οδηγηθεί στη φυλακή, αναφέρει το Reuters.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας σκόρπισε έκρηξη χαράς μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Για ένα “σημείο καμπής στην ιστορία” έκανε λόγος ο δικηγόρος της οικογένειας του Φλόιντ.

Πανηγυρίζει η Αμερική

Το σύνθημα «I can’t breathe» (τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ), που σηματοδότησε τις μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά της φυλετικής αδικίας, πέρασε στην ιστορία με την καταδίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του αστυνομικού που με το γόνατό του, σκότωσε τον Αφροαμερικανό.

Παράλληλα, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μετατράπηκαν σε εκδηλώσεις χαράς, με τον κόσμο να πανηγυρίζει και να αφαιρεί ένα γράμμα από τη φράση του αδικοχαμένου Τζορτζ Φλόιντ.

Το «I can breathe» είναι πλέον το trend στα social media, με το οποίο πλήθος Αμερικανών εκφράζει τον ενθουσιασμό του σε μια καταδίκη – ορόσημο, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, που θα βάλει νέα όρια, πιθανόν, στην υπέρμετρη βία των αστυνομικών κατά των Αφροαμερικανών.

Μπάιντεν: «Γιγαντιαίο βήμα» για τη φυλετική δικαιοσύνη στη χώρα 

Η έκβαση της δίκης για τον φόνο από τον λευκό πρώην αστυνομικό της Μινεάπολης Ντέρεκ Σόβιν του μαύρου σαραντάρη Τζορτζ Φλόιντ μπορεί να αποτελέσει «ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά» για να υπάρξει δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, εκτίμησε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στηλιτεύοντας ότι αυτού του είδους οι ετυμηγορίες είναι ακόμη πολύ σπάνιες σε μια χώρα που μαστίζεται από συστημικό ρατσισμό.

«Αυτή η ετυμηγορία μπορεί να είναι ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική», είπε ο κ. Μπάιντεν στη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.

Για τον Τζο Μπάιντεν, «ο συστημικός ρατσισμός αμαυρώνει την ψυχή του έθνους μας». Η ετυμηγορία στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, αν και δεν θα «φέρει πίσω» τον «αδελφό και πατέρα» Τζορτζ Φλόιντ, «μπορεί να γίνει» σημείο καμπής, να φέρει «σημαντική αλλαγή», έκρινε καλώντας τους Αμερικανούς να «ενωθούν» στον αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων.

«Έχει έρθει η ώρα αυτή η χώρα να ενωθεί», είπε, καλώντας όλους τους Αμερικανούς να μην «ξεχάσουν ποτέ» την υπόθεση Φλόιντ.

«Πρέπει να ακούσουμε: ‘Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω’: αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ. Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να χαθούν μαζί του. Πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε αυτές τις λέξεις».

Φωτογραφία: Reuters

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει