Ενημέρωση με ένα κλικ

Βαρβιτσιώτης: Προτεραιότητές μας η ενίσχυση της διαφάνειας

Τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διαφάνειας, την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην καθιερωμένη αξιολόγηση της ετήσιας εθνικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί Κράτους Δικαίου για τη χώρα μας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, η παρουσίαση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τον αρμόδιο επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, αλλά και Ευρωπαίους ομολόγους του.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «για την κυβέρνησή μας, η διαφάνεια αποτέλεσε από τις πρώτες προτεραιότητες, γι’ αυτό και με την έλευση της νέας κυβέρνησης στην εξουσία το 2019 καθιερώσαμε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ενώ παράλληλα ενισχύουμε μέσα από τις κεντρικές μας επιλογές την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης». Είναι σημαντικό, υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ότι κατά τη διάρκεια εξέτασης της σχετικής έκθεσης, η Ελλάδα απέσπασε τα εύσημα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι το πακέτο ανάκαμψης παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες χρηματοδότησης αλλαγών, που στο παρελθόν ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν, όπως χαρακτηριστικά η ψηφιοποίηση στον δημόσιο τομέα, η οποία επιταχύνθηκε κατά την πανδημία. Σημείωσε, μάλιστα, πως «από εκεί που η Ελλάδα βρισκόταν πολύ πίσω στη διείσδυση της ψηφιακής εποχής στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, σήμερα πάνω από χίλιες διαφορετικές διοικητικές πράξεις μπορούν να γίνουν μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr». Η ψηφιακή εποχή, υπογράμμισε, έρχεται ως λύση απέναντι σε ένα πρόβλημα πολυνομίας και γραφειοκρατίας, περιορίζοντας μάλιστα τα φαινόμενα συναλλαγής και διαφθοράς.

Αναφερόμενος στους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν κατά την πανδημία, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι αυτοί ακολούθησαν τις αρχές της αναλογικότητας, της ορισμένης χρονικής διάρκειας και της δημοκρατικής διαφάνειας, καθώς ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο, σχεδόν από όλα τα κόμματα. Το τρίπτυχο αυτό, προσέθεσε, ήταν σε πλήρη συμφωνία με τις αρχές της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας ηγήθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, καταλήγοντας στην προετοιμασία της Διακήρυξης των Αθηνών.

Επίσης, γνωστοποιείται ότι ο αναπληρωτής υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ενσωμάτωση του Κοινοτικού Δικαίου για τη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, στα αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας που εισήγαγε η κυβέρνηση για κυβερνητικά στελέχη και πολιτικά πρόσωπα, καθώς και στο Μητρώο διαφάνειας λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Προσφυγικό.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης πραγματοποίησε ειδική αναφορά στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ η «οποία μας έχει προβληματίσει, μας έχει στεναχωρήσει και μας έχει ανησυχήσει» και προσέθεσε πως «είμαστε αποφασισμένοι και οι εντολές του πρωθυπουργού είναι τέτοιες ώστε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και η πολιτική ηγεσία έχει την ευθύνη να διαθέσει όλα τα μέσα, ώστε να εξιχνιαστεί το συντομότερο δυνατό η δολοφονία του δημοσιογράφου». Επισημαίνεται πως ενημέρωσε, ακόμα, τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι σε αντίθεση με την αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα, σε μία περίοδο που η χώρα κάνει βήματα μπροστά, οι δημοσιογράφοι δεν δέχονται επιθέσεις από το κράτος. Αντίθετα, όπως σημείωσε, «υπάρχουν επιθέσεις απέναντι σε ανθρώπους που εκφράζουν άποψη από συγκεκριμένα γκρουπ, είτε της άκρας αριστεράς είτε της άκρας δεξιάς, με επιθέσεις ενάντια στη φήμη τους και ενάντια στα γραφεία τους, οι οποίες εμπίπτουν όμως στον κύκλο των τρομοκρατικών επιθέσεων».

«Σήμερα στο ΣΓΥ της ΕΕ, η Ελλάδα απέσπασε τα εύσημα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. O ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί ισχυρό όπλο κατά της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της πολυνομίας» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More