Ενημέρωση με ένα κλικ

Απολύσεις: Πότε ο εργαζόμενος δικαιούται έξτρα αποζημίωση έως και 24 μισθούς

Σημαντικές αλλαγές στο δίκαιο των απολύσεων έρχονται με το εργασιακό νομοσχέδιο των 150 σελίδων που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή.

Το ν/σ προβλέπει έξτρα αποζημίωση ως εναλλακτική  λύση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς σε περίπτωση που η απόλυσή τους κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια.

Η «έξτρα» αποζημίωση που  θα καταβάλλει η επιχείρηση στον εργαζόμενο, προκειμένου να μην τον επαναπροσλάβει ενώ η απόλυσή του θα έχει κηρυχθεί άκυρη, αναμένεται να κυμαίνεται από 3 έως 24 επιπλέον μηνιαίων μισθών ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Η διάταξη αναμένεται να αναφέρεται σε αποζημίωση, από αστική ποινή, όχι κατώτερη των τριών μηνών και όχι ανώτερη των 24 μηνών.

Οι απολυθέντες,  θα μπορούν να ζητούν την αστική ποινή, δηλαδή την έξτρα αποζημίωση, αντί της επαναπρόσληψής τους, ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστεί και το δικαίωμα του εργοδότη για κάτι τέτοιο, ιδίως αν συντρέχουν οικονομοτεχνικοί λόγοι που καθιστούν δυσχερή την επαναπρόσληψη.

Όπως εξηγούν ειδικοί εργατολόγοι, ο περιορισμός της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιπλέον αποζημίωση, ισχύει στην Ιταλία από το 2015, ενώ εφαρμόζεται και στην Γερμανία.

Παράλληλα, προστασία από την απόλυση έχουν και οι εργαζόμενοι που δεν αποδέχονται την πρόταση του εργοδότη για μερική ή εκ περιτροπής εργασία και όσοι αρνούνται να δεχθούν επιπλέον εργασία στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και η άρνησή τους δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει