Ενημέρωση με ένα κλικ

Κοντογεώργης: Μήνας απαλλαγής από τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα ο Μάιος

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, μίλησε για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ο κος Κοντογεώργης απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, το επερχόμενο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, το πότε αναμένεται το άνοιγμα της εστίασης, αλλά και τι θα γίνει το Πάσχα.

«Προφανώς οι εικόνες συνωστισμού, τα πάρτι σε πλατείες, είναι κακές, και είναι αυτονόητο ότι οι συμμετέχοντες δεν επιδεικνύουν ατομική ευθύνη. Εγώ θέλω να κρατήσω το οργανωμένο άνοιγμα των σχολείων, των καταστημάτων, και ότι η πλειοψηφία των πολιτών τηρούν τα μέτρα και επιδεικνύουν ατομική ευθύνη και ευαισθησία», σχολίασε για τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες και γειτονιές.

Παρατηρείται ήπια αποκλιμάκωση αλλά η πίεση παραμένει υψηλή

«Για τις μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα, όπως γνωρίζετε κάθε βδομάδα υπάρχει μια διαδικασία ενώπιον της επιτροπής των ειδικών. Ήδη υπάρχει ήπια αποκλιμάκωση της πανδημίας, ο δείκτης θετικότητας βαίνει μειούμενος, αλλά η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζει να είναι υψηλή. Όλα αυτά θα εξεταστούν, και την επόμενη εβδομάδα με βάση τις συστάσεις της επιτροπής θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης.

Και ερωτηθείς για το πότε αναμένεται το άνοιγμα της εστίασης, φανέρωσε ότι «ο χώρος της εστίασης έχει υποφέρει αρκετά. Είναι ένας χώρος που μπορεί να λειτουργήσει υπό κάποιες προϋποθέσεις, αλλά στις συνθήκες που βρισκόμαστε μπορεί να λειτουργήσει και ως υπερμεταδότης. Οι εικόνες συνωστισμού στις πλατείες θέλω να πιστεύω ότι είναι περιορισμένες. Μετά το Πάσχα νομίζω ότι θα έχουμε καλύτερες συνθήκες για να δούμε και ένα οργανωμένο άνοιγμα της εστίασης».

«Με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, προσδοκούμε ότι ο Μάιος μπορεί να είναι μήνας απαλλαγής από τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Ο τουρισμός συμπαρασύρει και άλλες λειτουργίες, και νομίζω ότι όντως το Μάιο θα είμαστε σε καλύτερο σημείο για να δούμε πώς θα γίνει και το άνοιγμα αυτών», τόνισε ο ίδιος ενώ στη συνέχεια μίλησε για το θέμα των εμβολίων και πώς θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Κομβική εβδομάδα που έρχεται

«Η εβδομάδα που έρχεται είναι κομβική. Ολοκληρώνουμε τον πρώτο κύκλο των εμβολιασμών των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Πλέον μπαίνουμε στο γενικό πληθυσμό. Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 55 έως 59 και τους εκπαιδευτικούς, και το Σάββατο για την ομάδα των 50 έως 54. Επομένως με το άνοιγμα αυτών των ομάδων μπαίνουν στο γενικό πληθυσμό. Η εκτίμησή μας είναι, και με βάση την επάρκεια των εμβολίων που θα έχουμε, ότι θα έχουμε προχωρήσει στον εμβολιασμό αυτών των ηλικιακών ομάδων και θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο και μετά θα μπορούμε να ανοίξουμε την πλατφόρμα και στις ηλικίες κάτω των 50 ώστε να προχωρήσει σε εμβολιασμό τους τον Ιούνιο».

Όσο για το πώς θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, ο κ. Κοντογεώργης αποκάλυψε ότι το πρόγραμμα θα κινηθεί ανάλογα με τη συμμετοχή. «Όλη η αναστάτωση που έχει προκληθεί για συγκεκριμένα εμβόλια, δημιουργεί μια εύλογη ανησυχία, η οποία αποτυπώνεται και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, αλλά σε μικρή έκταση», κατέληξε προτάσσοντας πως μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για τους κάτω των 50 ετών.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει