Ενημέρωση με ένα κλικ

Εργασιακά: Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο – Δεν καταργείται το 8ωρο

Η συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά, φέρνει διευκρινίσεις από το υπουργείο.

Το υπουργείο Εργασίας, μέσα από 15 ερωτήσεις και απαντήσεις, εξηγεί τι ακριβώς προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν καταργεί το 8ωρο και το 5νθήμερο, αλλά, τουναντίον, τα προστατεύει.

Το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας στις σημερινές συνθήκες αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, αδικίες ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες και αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, την αυθαιρεσία και την ανομία στο εργασιακό τοπίο.

Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας είναι η επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει από τις καταιγιστικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον χώρο της απασχόλησης.

Το νομοσχέδιο έρχεται να προστατεύσει το 8ωρο και το 5νθήμερο, καταπολεμώντας τη «μαύρη εργασία» και τις αδήλωτες υπερωρίες.

Θεσμοθετεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ελέγχεται αν υπάρχουν υπερβάσεις στο ωράριο του εργαζομένου.

Έχει ως στόχο του να συμβάλει στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, με την κατοχύρωση του δικαιώματος ηλεκτρονικής αποσύνδεσης του εργαζομένου: θεσμοθετείται, δηλαδή, το δικαίωμά του να μην επικοινωνεί ψηφιακά, απαντώντας σε τηλεφωνήματα, email και μηνύματα, εκτός ωραρίου εργασίας και όταν βρίσκεται σε άδεια.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει