Ενημέρωση με ένα κλικ

Επίσκεψη Λ. Μενδώνη και Γ. Πατούλη στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας

Επίσκεψη και ενημέρωση για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας πραγματοποίησαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Στη συνέχεια συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου, επισκέφθηκαν το χώρο του Ελαιουργείου και συζήτησαν για τις προετοιμασίες ενόψει των εκδηλώσεων για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023.

Αναφορικά με την Α’ φάση του έργου, χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 για την στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, προϋπολογισμού 1,65 εκατ. ευρώ, σύντομα θα εκχωρηθεί περαιτέρω χρηματοδότηση 650.000 ευρώ για την στερέωση των βραχωδών πρανών του Πλουτώνειου μνημείου, την μεταφορά διευθέτηση διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών της ευρύτερης περιοχής του Τελεστηρίου και λοιπές υποστηρικτικές εργασίες για την επιτυχή ολοκλήρωσή της.

Η χρηματοδότηση του υποέργου της διαμόρφωσης της πύλης εισόδου και του περιβάλλοντος χώρου, θα εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης. Σχετικά με την αξιοποίηση του παλαιού Ελαιουργείου, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε τη συμβολή της Περιφέρειας με το ποσό των 6.900.000 ευρώ ενώ συζητήθηκαν και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για τη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας μέσω της Ιεράς Οδού με την Ακρόπολη.

Τον περιφερειάρχη και την υπουργό συνόδευαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Διδασκάλου, ο δήμαρχος Ελευσίνας Α. Οικονόμου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Σελίμης, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δ. Αττικής Χ. Μερκούρη.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο, ο κ. Πατούλης και η κ. Μενδώνη, συνοδεία και του δημάρχου κ. Οικονόμου, επισκέφθηκαν το χώρο του Ελαιουργείου, ενώ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για την προετοιμασία που γίνεται από το δήμο Ελευσίνας ενόψει και των εκδηλώσεων για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν η υπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το έτος 2023 αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την Ελευσίνα, για μία πόλη με ιδιαίτερη πολιτισμική βαρύτητα στη μεγάλη ιστορική διάρκεια. «Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Στόχος μας είναι στο τέλος του 2022 ο αρχαιολογικός χώρος, το υφιστάμενο μουσείο, οι υποδομές εν γένει της πόλης, να είναι έτοιμες».

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι «σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εξαγορά εκ μέρους του υπουργείου του παλαιού Ελαιουργείου, προκειμένου να ξεκινήσουν αμέσως οι απαραίτητες μελέτες για την δημιουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου, αντάξιου της ιστορίας της συγκεκριμένης περιοχής και της συγκεκριμένης πόλης».

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα αναγκαία βήματα που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλιστεί μέσω του ΠΕΠ επιπλέον κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ για έργα που θα αφορούν στην πύλη εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.

Επισήμανε δε ότι η ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της Αττικής αποτελεί για τη διοίκηση της Περιφέρειας βασικό άξονα στρατηγικού σχεδιασμού και ουσιαστική επένδυση στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει