Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Πού θα είναι υποχρεωτικά τα self tests από Δευτέρα;

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, τόνισε πως επεκτείνεται το εργαλείο των υποχρεωτικών self tests σε μια σειρά επαγγελματικών χώρων του ιδιωτικού τομέα από τη Δευτέρα (19/4).

Και συγκεκριμένα:

-Στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων και ποτών

-Στην εστίαση (σ.σ. εννοείται σε όσες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές)

-Στις μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές.

-Στις υπηρεσίες καθαρισμού.

-Στα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής.

-Στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους παραπάνω χώρους εργασίας και θα πρέπει να γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Θα παραλαμβάνονται από την προσεχή Δευτέρα, 19.04.2021, από τα φαρμακεία και δωρεάν, με τον ΑΜΚΑ.

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα, της ΕΡΓΑΝΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης εκτιμώντας πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.

Με αρνητικό αποτέλεσμα, εννοείται πως ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του. Εάν είναι θετικό, εντός 24 ωρών ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική δομή με επιβάρυνση του εργοδότη ή του ίδιου. Θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι το αποτέλεσμα. Εάν το αποτέλεσμα παραμείνει θετικό εκδίδεται βεβαίωση για την καραντίνα του εργαζόμενου. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό εκδίδεται πάλι βεβαίωση για την προσέλευση στην εργασία.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει