Ενημέρωση με ένα κλικ

Εργασιακό νομοσχέδιο: Νέες αλλαγές για υπερωρίες και ευέλικτο 8ωρο

Νέες αλλαγές για υπερωρίες και ευέλικτο 8ωρο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι οι διατάξεις για το ωράριο-«λάστιχο» και τους συμψηφισμούς των υπερωριών με ρεπό ή μειωμένο ωράριο, θέματα που αποτελούσαν εξ αρχής τα μεγαλύτερα «αγκάθια» του νέου εργασιακού.

Σε μια επιχείρηση άμβλυνσης των αντιδράσεων, η κυβέρνηση διευκρινίζει τώρα πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα προχωρά μόνο μετά από αίτηση του εργαζόμενου. Αυτό σημείωσε χθες σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η επίμαχη αίτηση δεν αποκλείεται να ακολουθεί το πρότυπο όσων ισχύουν και για την αίτηση άδειας του εργαζόμενου, σύμφωνα με την imerisia.gr.

Σε μια πρώτη αντίδραση, συνδικαλιστικοί κύκλοι σχολιάζουν πως υπό την απειλή της ανεργίας, στην πράξη δεν θα είναι δύσκολο να υποχρεωθεί ο εργαζόμενος να υποβάλλει αίτημα για τον συμψηφισμό των υπερωριών.

Οι αλλαγές στο εργασιακό νομοσχέδιο

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι ο συμψηφισμός των υπερωριών, η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας , θα γίνεται μόνο κατόπιν γραπτής αιτήσεως των εργαζομένων όπως ακριβώς συμβαίνει με την αίτηση αδείας και όχι κατόπιν αιτήματος της επιχείρησης και προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους έως και 10 ώρες την ημέρα κατά μέγιστο χωρίς πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις ανάγκες τους. Οι επιπλέον ώρες θα αποθηκεύονται σε «τράπεζα χρόνου» και θα «επιστρέφονται» στους εργαζόμενους εντός έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών άδειας. Δε θα θίγεται ωστόσο η θεμελιώδης αρχή του 8ώρου και η εβδομάδα των 40 ωρών απασχόλησης. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος δουλέψει επί 10 ώρες ημερησίως για 4 μέρες μια εβδομάδα, κάποια άλλη εβδομάδα θα εργαστεί 32 ώρες ώστε να διατηρηθεί ο μέσος όρος των 40 ωρών εβδομαδιαίως για 5ήμερη απασχόληση.

Για να εφαρμοστεί η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου ενώ η επιχείρηση θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αυξημένο κύκλο εργασιών μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ως εκ τούτου έχει ανάγκη να απασχολήσει περισσότερες ώρες τους εργαζόμενους.

Η νέα πτυχή που παρουσίασε ο υπουργός εργασίας, τουλάχιστον προφορικά, προβλέπει ότι η αίτηση θα προέλθει από τον εργαζόμενο προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο ίδιος για να συνδυάσει αγροτικές ασχολίες, σπουδές και οικογενειακή ζωή.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει