Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: “Καλώ και παρακαλώ τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν”

Προσωπική έκκληση προς τους ηλικιωμένους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν άμεσα, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχωρεί στο STAR. «Καλώ τους ηλικιωμένους, τους παρακαλώ: να πάτε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατόν, είναι ασπίδα προστασίας τα εμβόλια, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και διαθέσιμα ραντεβού, είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του STAR και τη δημοσιογράφο, Μάρα Ζαχαρέα.

Μάλιστα, αποκάλυψε για πρώτη φορά πως η κυβέρνηση εξετάζει σε ουδέτερο χρόνο, όπως είπε, την πιθανότητα να καταστήσει τον εμβολιασμό των υγειονομικών υποχρεωτικό. «Δεν επιθυμώ τώρα να δημιουργήσω εστίες αντιπαράθεσης, θα το δούμε σε ουδέτερο χρόνο, από τον Σεπτέμβριο» είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της εστίασης σημείωσε: «Aκούμε κατά κανόνα τους ειδικούς». «Όλοι ευχόμαστε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη, έστω και αν αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ακούν. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα. Δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν», είπε αρχικά και προσέθεσε αποκλείεται να μην «ακούσει τους ειδικούς».

Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πάντα ομόφωνη απόφαση ανάμεσα στους ειδικούς. «Είδατε και σήμερα υπήρχαν πάρα πολύ σοβαροί επιστήμονες οι οποίοι μειοψήφησαν. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και μέσα στους ειδικούς. Και αυτό μερικές φορές, θα σας το πω ειλικρινά, όπως το αισθάνομαι κι εγώ και πιστεύω όπως το αισθάνονται και οι πολίτες, δημιουργεί μερικές φορές την αίσθηση μιας πολυφωνίας».

Σε ότι αφορά το άνοιγμα επανέλαβε ότι στόχος είναι να ανοίξει μετά το Πάσχα. «Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν πρέπει να φας ή να πιεις τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους. Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα».

Πετύχαμε να καταστεί μια ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων

«Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλά για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία, δηλαδή η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει τη θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο δεν παράγει ένταση κατά της Ελλάδος και της Κύπρου στη Μεσόγειο», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνέντευξης.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα μπει στον πειρασμό να εξαγάγει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο την εσωτερική κρίση, που αντιμετωπίζει και τόνισε πως αναμένει από τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως με την κοινή δήλωση της ΕΕ και να δέχεται επιστροφές από τα ελληνικά νησιά.

Σε ό,τι αφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κατέστησα απολύτως σαφές πως το τουρκολιβυικό μνημόνιο είναι παράνομο, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και θίγει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Όπως τόνισε, δε, υπενθύμισε στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ότι την ίδια θέση έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκτίμησε, πως είναι ιδιαίτερα θετικό πως η ηγεσία της γειτονικής χώρας επέδειξε τη διάθεση να εκκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η εισφορά αλληλεγγύης για την επόμενη χρονιά, αλλά όπως είπε αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. «Αλλά εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας. Και η Νέα Δημοκρατία ως προς τις δεσμεύσεις της για μείωση φορολογίας ήταν συνεπής. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης, μειώσαμε τον φόρο στις επιχειρήσεις, μειώσαμε τον φόρο στην εργασία. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να κρατήσουμε και να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις εργασίας», προσέθεσε.

Αρνητική, ακόμα, ήταν η απάντησή του στο ενδεχόμενο εκλογών. «Όχι. Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω «όχι» κατηγορηματικά», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος του είναι η εξάντληση της τετραετίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

«Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση. Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης», σημείωσε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τέλος έβαλε το εξής δίλημμα: «Στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com