Ενημέρωση με ένα κλικ

Ανοίγουν τα λύκεια στις 12 Απριλίου

Στις 12 Απριλίου τα Λύκεια σε όλη τη χώρα με την υποχρεωτική χρήση self test δύο φορές την εβδομάδα από μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως αυτό θα γίνει με υποχρεωτικό self test τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς, δύο φορές την εβδομάδα.

«Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε πως πέρα από αυτό το μέτρο, ισχύουν και όλα τα… γνωστά, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα, η χρήση αντισηπτικών, οι συχνοί καθαρισμοί και ο αερισμός των χώρων.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως αν κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός στον κορονοϊό μετά από την διενέργεια του self test, τότε θα μπορεί να κάνει δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή.

Αν το rapid test βγει θετικό, τότε ο μαθητής θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αν όμως βγει αρνητικό, τότε θα παραλαμβάνει σχετική βεβαίωση και θα επιστρέφει στο σχολείο.

Παράλληλα εξήγησε και τα απαραίτητα βήματα, που είναι τα εξής:

  • Βήμα πρώτο

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

  • Βήμα δεύτερο

Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

  • Βήμα τρίτο

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

  • Βήμα τέταρτο

Αν το self-test είναι αρνητικό:

  1. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
  2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
  3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
  • Βήμα πέμπτο

Αν το self-test είναι θετικό

  1. Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.
    Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
  2. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει