Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΝΔΙΣΥ: Φιάσκο η προκαταβολή σύνταξης!

Σε φιάσκο για τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, εξελίχθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την «πολυθρύλητη» χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης. Μια διαδικασία που από την αρχή το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει καταγγείλει ότι θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που υποτίθεται επιδιώκει να λύσει.

Η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη. Εξηγούμαστε:

Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, υποβλήθηκαν 36.088 αιτήσεις για τις οποίες θα δοθούν ποσά προκαταβολής σύνταξης (360 ή 384 ευρώ το μήνα, ανάλογα την περίπτωση).

Υπάρχουν σε εκκρεμότητα 159.200 αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης, από τις οποίες Α) έχουν ήδη υποβληθεί 35.000 αιτήσεις μόνο για προσωρινή. Επισημαίνεται όμως, ότι ένα ποσοστό περίπου 20% αυτών που έχουν υποβάλει για προκαταβολή σύνταξης, έχουν ταυτόχρονα υποβάλει και για προσωρινή, οπότε και αυτό το ποσοστό αφαιρείται!  (ανέρχεται δε περίπου σε 7.218 αιτήσεις)

Β) Ας σημειωθεί ότι από το σύνολο των προσωρινών συντάξεων που έχουν υποβληθεί, το 20%, δηλαδή περίπου 7.218 αιτήσεις, είναι απορριπτικές. Άρα, τελικά ο πραγματικός αριθμός των αιτούντων που ενδιαφέρθηκαν για το «μέτρο Χατζηδάκη» είναι 21.652, άρα το φιάσκο είναι ακόμα πιο ηχηρό!

Το στοιχείο αυτό δείχνει ολοκάθαρα ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι «ιθαγενείς», για να τους αρκούν τα… καθρεφτάκια του Υπουργού Εργασίας. Έχουν αξιοπρέπεια και ζητούν το αυτονόητο: Εδώ και τώρα την καταβολή της οριστικής σύνταξής τους, για την οποία έχουν καταβάλλει επί δεκαετίες τις εισφορές τους. Δεν δέχονται να λάβουν ως… αντίδωρο ένα ποσό έως 384 ευρώ το μήνα για άγνωστο χρονικό διάστημα. Όσο και αν το Υπουργείο Εργασίας χρησιμοποίησε το «καρότο» των αναδρομικών για όσους μήνες έχει υποβληθεί η αίτηση, οι συνταξιούχοι «δεν τσίμπησαν»!

Το ΕΝΔΙΣΥ επιμένει: Ο Υπουργός Εργασίας διαπράττει τεράστιο λάθος! Η διαδικασία της προκαταβολής σύνταξης θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στη διαδικασία απονομής των συντάξεων και θα φορτώσει με χρέη περίπου 20% των συνταξιούχων, που επί της ουσίας δεν δικαιούνται σύνταξη, αλλά η κυβέρνηση τους δίνει αναδρομικά, εμπαίζοντάς τους. Οι καθυστερήσεις θα διευρυνθούν και η επιβάρυνση για χιλιάδες συνταξιούχους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Κανείς απόμαχος της εργασίας δεν μπορεί να ζει σε μηνιαία βάση έως 384 ευρώ! Είναι «σύνταξη πείνας» και δείχνει την έλλειψη σεβασμού της Κυβέρνησης προς αυτούς τους ανθρώπους. Οι συνταξιούχοι μετά τις σφαγιαστικές μνημονιακές μειώσεις της τελευταίας δεκαετίας, απαιτούν το σεβασμό της Πολιτείας και εισπράττουν (για άλλη μια φορά) την κοροϊδία και τον εμπαιγμό της.

Ο κ. Χατζηδάκης οφείλει μετά το χθεσινό φιάσκο να αναθεωρήσει. Να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τις υπηρεσίες απονομής συντάξεων και να εστιάσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας, όχι στην επικοινωνιακή διαχείριση μιας τόσο κρίσιμης κατάστασης. Το ΕΝΔΙΣΥ θα σταθεί για άλλη μια φορά στο πλευρό των δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Εδώ και τώρα να χορηγηθεί η οριστική σύνταξη για όλους. Όχι στη διάλυση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει