Ενημέρωση με ένα κλικ

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει ούτε φοβάται κανέναν

Μήνυμα στην Τουρκία, ενόψει των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν αλλά και ούτε φοβάται κανέναν.

“Επιθυμούμε καλές σχέσεις με τους γείτονες, πάντα με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για ειλικρινή διάλογο που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες καλής γειτονίας, χωρίς απειλές και προκλήσεις” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Και συμπλήρωσε: “Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν, αλλά ούτε φοβάται κανέναν. Παραμένει ειλικρινής, χωρίς να είναι αφελής”.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός είπε πως πάντα χαίρεται όταν καλωσορίζει τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

“Σήμερα η χαρά μας είναι διπλή. Κοινές ευθύνες, κοινή η παράδοση, κοινή η επέτειος” είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ετέθηκαν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

“Επιμείναμε στην ανάγκη να συμμετέχει και η ΕΕ, να μετατραπεί σε 5 συν ένα” συμπλήρωσε και επισήμανε πως “συνολικά η Ένωση οφείλει να επιμείνει στην αξιόπιστη εφαρμογή της πολιτικής της διττής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία. Χαιρετίσαμε την έκθεση Μπορέλ, επισημάναμε την ανάγκη τα συμπεράσματα να κινούνται στο ίδιο πνεύμα”.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως:

“Στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία. Το γεγονός αυτό δεν είναι ασήμαντο, απομένει να δούμε έαν θα έχει διάρκεια. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποδείξει εάν είναι ειλικρινής προσέγγιση ή παραπλανητικός ελιγμός. Αν θα ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου ή εάν ακολουθήσει την παραβατικότητα. Αυτή η επιλογή θα έχει συνέπειες”.

“Οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου της ΕΕ” συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

“Κοινή μας είναι η θέση για την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων”.

“Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιθυμούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας χωρίς προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες. Η Αθήνα παραμένει ανοιχτή χωρίς να είναι αφελής”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει