Ενημέρωση με ένα κλικ

“Κωδικός Πάσχα”: Πότε ανοίγουν σχολεία και λιανεμπόριο

Εχθές ξεκίνησε το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς   με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων  και των  κέντρων αισθητικής ,ενώ  κυβέρνηση και επιστήμονες  με έχουν ως στόχο την σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων του lockdown  μe το βλέμμα στραμμένο στο Πάσχα

Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι καθοριστικής σημασίας για την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί ώστε να αποφανθεί το κατά  πόσο κοντά βρισκόμαστε στην πραγματοποίηση  του επόμενου στόχου που δεν  είναι  άλλο από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση ανεξάρτητα από τις συζητήσεις που γίνονται είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου με χρονικό ορίζοντα το Πάσχα.

Αυτή την εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να αποφασίσουν  κατά πόσο η επιδημιολογική εικόνα επιτρέπει το άνοιγμα του λαινεμπορίου στις 29 Μαρτίου ,  μία ημερομηνία που είχε συζητηθεί πολύ τις προηγούμενες ημέρες.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος  συγκεκριμένα είπε  στον ΣΚΑΪ ότι οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο θα ληφθούν την Παρασκευή, αφού πρώτα εξεταστεί η  πορεία της πανδημίας τις επόμενες ημέρες και ειδικά την Τρίτη και την Τετάρτη.  Παρόμοια τοποθέτηση  έγινε και από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου και ανέφερε ότι διανύουμε μια πολύ  δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ  και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.

Όμως  η κατάσταση στο ΕΣΥ και η κορύφωση της πανδημίας  η οποία ακόμη δεν έχει έρθει σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς φαίνεται πως μεταθέτει το άνοιγμα των καταστημάτων κατά μία εβδομάδα.

Για αυτό το λόγο  ο στόχος φαίνεται να μπαίνει για τις 5 Απριλίου  ώστε  να έχει φανεί και το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Την ίδια άποψη υποστηρίζει με την  τοποθέτηση του ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος  που είναι μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, πως είναι πολύ δύσκολο να αποφασιστεί άνοιγμα του λιανεμπορίου με 2.000 κρούσματα την ημέρα.

Μετά το λιανεμπόριο σειρά θα έχει το άνοιγμα των σχολείων. Ένα σενάριο  λέγεται πως είναι  για άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων  να γίνει στις 12 Απριλίου. Όσο για τα Δημοτικά, φάινεται πως θα τεθούν σε λειτουργία στις 19 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Ωστόσο  ακόμη δεν βεβαιώνεται   τίποτα αφού όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως  από κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει καμία εισήγηση  από τους λοιμωξιολόγους για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες.

 Τα καφέ και τα εστιατόρια πιθανότατα θα  ανοίξουν στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, με την προϋπόθεση ότι   η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα έχει βελτιωθεί.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει