Ενημέρωση με ένα κλικ

Υπουργείο Οικονομικών: Αγώνας δρόμου για ανάπτυξη πάνω από 3,5% του ΑΕΠ

Στόχο για τρία τρίμηνα συνεχούς ανάπτυξης και ανάπτυξη για το σύνολο του 2021 πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ βάζει πλέον το οικονομικό επιτελείο, καθώς είναι πια βέβαιο ότι και το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, λόγω της παράτασης του lockdown, θα είναι υφεσιακό και μάλιστα με ύφεση λίγο μεγαλύτερη από αυτή του 7,9% του ΑΕΠ για το δ’ τρίμηνο του 2020.

Προϋπόθεση για την υλοποίηση  ενός τέτοιου σεναρίου είναι η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας το αργότερο από τις αρχές Απριλίου συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης χωρίς άλλα φαινόμενα «ακορντεόν», το οποίο όμως βρίσκεται υπό την αίρεση της πορείας της πανδημίας.

«Κάθε άλλο σενάριο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς θα αλλάξει ξανά τον προϋπολογισμό», τόνιζε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, καθώς θα περνούσε την παράταση του lockdown και στο δεύτερο τρίμηνο που αναμένεται να καταγραφεί ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας με δεδομένο ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2020 είχαμε το πρώτο σκληρό lockdown της οικονομίας.

Ο Τουρισμός

Στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί, καθώς το πόσο κοντά θα φτάσουμε στο 50-60% του τζίρου του 2019 που έχει τεθεί ως στόχος δεν εξαρτάται μόνο από τις επιλογές της χώρας. Θα πρέπει, δηλαδή, να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη, να συμφωνηθεί -είτε πανευρωπαϊκά είτε σε διμερές επίπεδο με τις χώρες απ’ όπου έρχονται οι περισσότεροι τουρίστες (π.χ. Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία)- το πιστοποιητικό εμβολιασμού ώστε να αποφύγουμε καραντίνες, άνοδο κρουσμάτων και άλλα δυσάρεστα.

Με βάση τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, η Ελλάδα θα ανοίξει για τους τουρίστες στις 14/5. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η επίτευξη του στόχου της ανάκτησης για τον κλάδο του 60% του τζίρου του 2019 είναι από δύσκολος έως ανέφικτος καθώς τα μηνύματα από τους επαγγελματίες του χώρου δεν είναι τα πλέον αισιόδοξα σε ό,τι έχει να κάνει με τις μέχρι τώρα κρατήσεις.

Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Στην παρούσα φάση ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών θέλει υψηλή ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου και για τα δύο επόμενα με οδηγό την αναβαλλόμενη κατανάλωση που συνιστούν οι καταθέσεις 20 δισ. ευρώ (10 δισ. από επιχειρήσεις και 10 δισ. από νοικοκυριά), η πορεία του τουρισμού ειδικά το τρίτο τρίμηνο και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για το τέλος του 2021.

Σε ό,τι αφορά τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης, το οικονομικό επιτελείο δεν κρύβει πλέον ότι η ζημιά της παράτασης του lockdown είναι «μετρήσιμη». Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, το υπ. Οικονομικών υπολογίζει ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ. Στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας για την περίοδο 2021-2024 θα υπάρχει και ένα νέο δυσμενές σενάριο για ανάπτυξη, φέτος, κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει