Ενημέρωση με ένα κλικ

“Κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια: Επιδότηση… ανάσα

Μια σημαντική κίνηση, που θα εξυπηρετήσεις αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις, θα υπάρξει στα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς αναμένεται να υπάρξει επιδότηση μέχρι και 90% για μηνιαίες δόσεις 8 μηνών.

Όμως συμμετοχή θα υπάρξει και από το δημόσιο, όπου θα κινηθεί ανάλογα με τον τζίρο της εταιρείας, τον αριθμό των εργαζομένων, τη κατάσταση του δανείου (εξυπηρετούμενο ή ακόμα και “κόκκινο”) το ύψος καταθέσεων και χρηματοοικονομικών επενδύσεων, όπως και της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Τα ποσοστά επιδότησης διαμορφώνονται για τα εξυπηρετούμενα δάνεια στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου, τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης και τα ανώτατα ποσά είναι τα εξής:

-Για ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία χωρίς προσωπικό, ετήσιο κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ, καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ, αξία των επενδύσεων σε χρηματοοικονομικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα) που δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ και η ακίνητη μη υποθηκευμένη περιουσία να είναι έως 600.000 ευρώ. Το ανώτατο ποσό της μηναίας επιδότησης θα είναι 600 ευρώ.

-Για πολύ μικρές επιχειρήσεις ο ετήσιος τζίρος να είναι έως 2 εκ. ευρώ, το προσωπικό έως 10 εργαζόμενοι, οι καταθέσεις έως 1 εκ. ευρώ, οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα έως 150.000 ευρώ και η αξία ακίνητης περιουσίας μη υποθηκευμένη έως 3,5 εκατομμύρια αξία. Το ανώτατο ποσό της μηνιαίας επιδότησης είναι 5.000 ευρώ.

-Για μικρή επιχείρηση ο ετήσιος τζίρος να μην υπερβαίνει τα 10 εκ. ευρώ, το προσωπικό τους 50 εργαζόμενους, οι καταθέσεις να είναι έως 5 εκ. ευρώ, η αξία χρηματοοικονομικών προϊόντων έως 750.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 10 εκ. ευρώ ακίνητα. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ το μήνα

-Για μεσαία επιχείρηση ο ετήσιος τζίρος να είναι έως 50 εκατ. ευρώ, το προσωπικό να μην ξεπερνά τα 250 άτομα, οι καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να είναι έως 25 εκ. ευρώ, να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα αξίας έως 3,75 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία – έως 50 εκατ. ευρώ. Το πλαφόν της επιδότησης ορίζεται στις 50.000 ευρώ

Για να λάβει κάποιος την επιδότηση θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου. Στη συνέχεια θα διενεργηθούν έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων για να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη.

Η κρατική επιδότηση εγκρίνεται ηλεκτρονικά εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ο οφειλέτης ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα – email, ώστε να το γνωρίζει. Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης. Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει