Ενημέρωση με ένα κλικ

ΑΑΔΕ: ΦΠΑ 24% αντί 6% οι streaming παραστάσεις

Eγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει, ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ δεν ισχύει για τις streaming παραστάσεις.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ:

«δεν προκύπτει η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών στην περίπτωση που οι παραστάσεις παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο μέσω Διαδικτύου. Ως εκ τούτου, το αντίτιμο για το δικαίωμα πρόσβασης στην παρακολούθηση αυτή επιβαρύνεται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%».

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει: Με την παρ. 1 του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ (κύρωση με τον ν. 2859/2000, Α’ 248) ο συντελεστής ΦΠΑ ορίζεται σε 24% στη φορολογητέα αξία. Κατ’ εξαίρεση, ο συντελεστής του φόρου για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ, «Αγαθά και υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή», του εν λόγω Κώδικα ορίζεται σε 13%.

Επιπλέον, για αγαθά ή υπηρεσίες για τα οποία υπάρχει ειδική πρόβλεψη στο εν λόγω Παράρτημα ο συντελεστής ορίζεται σε 6%. Με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του Μέρους Β. «Υπηρεσίες» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ ορίζεται ότι ο συντελεστής του φόρου για τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, ήτοι το δικαίωμα εισόδου, ορίζεται σε 6%.

Με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ, με το οποίο ενσωματώνεται η παρ. 2 του άρθρου 98 της Οδηγίας ΦΠΑ (2006/112/ΕΚ), «Ο συντελεστής Φ. Π. Α. που ορίζεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες του Παραρτήματος III δεν εφαρμόζεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της παρ. 13 του άρθρου 14».

Με την παρ. 1 του άρθρου 7 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) με αριθμό 282/2011 του Συμβουλίου, «Οι ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες αναφέρονται στην Οδηγία 2006/112/ΕΚ, περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω διαδικτύου ή ενός ηλεκτρονικού δικτύου, και των οποίων η παροχή λόγω της φύσης τους είναι ουσιαστικά αυτοματοποιημένη και απαιτεί ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, είναι δε αδύνατο να εξασφαλιστεί χωρίς μέσα πληροφορικής.».

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει