Ενημέρωση με ένα κλικ

Πολλές οι “μαϊμού” αναστολές εργασίας- Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, βάσει στοιχείων που δημοσιοποίησε, αναφέρει ότι από όλα τα μέτρα που αφορούν τον κορονοϊό, οι περισσότερες παραβάσεις, το 40%, αφορούν εικονικές αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου:

Συνολικά 8.390 ελέγχους που κατέληξαν στην επιβολή 911 κυρώσεων, με το ποσό των προστίμων να αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021.

Το ΣΕΠΕ επικέντρωσε την προσοχή του στους κλάδους όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα (σύμφωνα και με τα στοιχεία προηγούμενων ετών), αλλά και στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλό συγχρωτισμό εργαζομένων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε:

Καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ

Υπηρεσίες εστίασης (διανομείς κλπ)

Βιομηχανία τροφίμων

Οικοδομοτεχνικά έργα

Νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κλπ

Σχετικά με τις κατηγορίες των παραβάσεων πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

1. Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων που σχετίζονται με τον Covid-19 το 40% των παραβάσεων αφορά σε «εικονικές» αναστολές συμβάσεων εργασίας (εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή βρέθηκαν να εργάζονται). Ένα 10% αφορά τη μη τήρηση αποστάσεων και συνωστισμό (κυρίως σε σούπερ μάρκετ) και ένα 8% την μη χρήση μάσκας.

2. Στους ελέγχους για τη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας το μεγαλύτερο ποσοστό των παραβάσεων, σχεδόν το 51%, αφορά την μη ανάρτηση πινάκων προσωπικού στους χώρους εργασίας. Το 11% αφορά άρνηση πληροφόρησης προς τους Επιθεωρητές και το 8% αδήλωτη εργασία.

3. Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ποσοστό 33% αφορά στη μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), 5% τη μη τήρηση μέτρων για την προστασία από πτώση και 3% τη μη τήρηση μέτρων πυροπροστασίας”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει