Ενημέρωση με ένα κλικ

Χατζηδάκης: “Θέλουμε να γίνουμε το υπουργείο της Ισότητας”

Σειρά δράσεων και μέτρων για την προώθηση της ισότητας των φύλων ανακοίνωσε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση «Ισότητα στην Πράξη», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, η υφυπουργός, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα και η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννα Χορμόβα.

«Θέλουμε να γίνουμε το υπουργείο της Ισότητας, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη!» ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του. «Η προστασία και η προώθηση της ισότητας των φύλων για εμάς στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν είναι απλά μία πολιτική προερχόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία πρέπει εφαρμόσουμε. Είναι μία πολιτική που έχουμε πολύ κοντά στην καρδιά μας.

Η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οφείλει όμως να κάνει εκείνα τα βήματα που απομένουν, ώστε οι γυναίκες στην Ελλάδα να είναι και να νιώσουν όχι μόνο τυπικά, αλλά και ουσιαστικά ισότιμες με τους άντρες. Αυτό για εμάς στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι βασική προτεραιότητα» υπογράμμισε.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «κάθε χρόνο τέτοια μέρα, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για έναν κόσμο στον οποίο κάθε γυναίκα θα απολαμβάνει το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της. Φτάνει άραγε αυτό; Προφανώς όχι. Ολόκληρος ο χρόνος θα πρέπει να αφιερώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, για να εξαλειφθούν οι ανισότητες, οι διακρίσεις, ακόμα και η βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, λόγω του φύλου τους. Δεν νοείται εν έτει 2021 να γίνονται διακρίσεις με βάση το φύλο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως είπε, οι πολιτικές αυτές κινούνται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά στην πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως οι συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού και της καραντίνας αύξησαν τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. «Παράλληλα, ήρθε στο προσκήνιο και στην Ελλάδα το κίνημα #metoo. Ο καταλύτης ήταν η γενναία μαρτυρία της Χρυσής Ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου. Η Πολιτεία έδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά της. Ο πρωθυπουργός παρείχε τη στήριξή του.

Εγκαινιάστηκε η κεντρική διαδικτυακή πύλη metoogreece.gr, που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ισότητας του υπουργείου. Εκεί θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και οι πολιτικές μας γύρω από το θέμα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, κάνοντας αναφορά και στην επικείμενη κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τη βία και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας, με στόχο τη δημιουργία κουλτούρας μηδενικής ανοχής στη βία και την παρενόχληση στην εργασία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην οικονομική χειραφέτηση των γυναικών και στη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «οι προσλήψεις και οι απολύσεις, οι μισθολογικές ανισότητες, ο αποκλεισμός από μία προαγωγή, το βάρος της φροντίδας των παιδιών και του σπιτιού, που πέφτει σε δυσανάλογο βαθμό στους ώμους τους, είναι μερικές από τις λιγότερο “ορατές” διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε, για να τις περιορίσουμε».

«Στόχος», όπως είπε ο υπουργός, «είναι να αποκτήσουν οι γυναίκες την οικονομική και επαγγελματική ανεξαρτησία που δικαιούνται, όσο την δικαιούνται και οι άντρες. Στη συνέχεια, αυτή η αλλαγή αντιμετώπισης των γυναικών θα έχει θετική επίδραση στην ίδια την οικονομική δραστηριότητα και την οικονομική ανάπτυξη».

Ο τρίτος και τελευταίος άξονας των πολιτικών του υπουργείου, όπως τις περιέγραψε ο κ. Χατζηδάκης, σχετίζεται με το λεγόμενο gender mainstreaming ή αλλιώς η ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές. «Δεν βλέπουμε την ισότητα των φύλων ως ένα ξεχωριστό τομέα πολιτικής, αλλά ως ένα φίλτρο στον τρόπο άσκησης της πολιτικής. Κάθε υπουργείο και κάθε δημόσια πολιτική πρέπει να σέβεται και να προωθεί την ισότητα των φύλων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, κατά την ομιλία της, έστειλε το εξής μήνυμα: «Επιλέγουμε να τολμήσουμε, επιλέγουμε να κάνουμε πράξη την ισότητα των φύλων».

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, «η σημερινή μέρα συμβολίζει τους συνεχείς αγώνες που δίνουν οι γυναίκες για ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση των δύο φύλων και αναγνωρίζει τη μεγάλη αξία και προσφορά των γυναικών σε όλους τους τομείς έκφρασης της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μία μέρα σαφώς δεν αρκεί. Η μέρα αυτή μας εμπνέει, για να συνεχίζουμε τις προσπάθειες για επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών κάθε μέρα και όλες τις μέρες του χρόνου».

«Ο αγώνας για την επίτευξη της πραγματικής ισότητας των φύλων είναι καθημερινός. Η κοινωνία είναι έτοιμη περισσότερο από ποτέ, το #metoo έχει φτάσει και στην Ελλάδα και η πολιτεία στέκεται αρωγός αυτής της σπουδαίας αλλαγής», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με τη σειρά της, η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννα Χορμόβα, δήλωσε πως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ημέρα διεκδίκησης.

«Φέτος, βρίσκει την Ελλάδα σε μία συγκυρία ευκαιρίας. Οι αποκαλύψεις του ελληνικού #metoo μας επέτρεψαν να συζητάμε και να καταγγέλλουμε ό,τι μέχρι πρότινος δεν μπορούσαμε. Ωστόσο, στη ΓΓΔΟΠΙΦ δεν μένουμε στο διάλογο. Μετατρέπουμε την εμπειρία σε πράξη, έως ότου να σπάσουν όλες οι γυάλινες οροφές, μικρές και μεγάλες» σχολίασε.

Σειρά δράσεων και μέτρων για την προώθηση της ισότητας των φύλων

Ο υπουργός, η αρμόδια υφυπουργός και η Γενική Γραμματέας, παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δράσεις και μέτρα για την προώθηση της ισότητας των φύλων, που κινούνται σε τρεις άξονες:

«1ος άξονας: Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

Σε αυτόν περιλαμβάνονται μέτρα, όπως:

  • Η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.
  • Η σύνταξη Οδηγών και Πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών στους χώρους εργασίας και επιμόρφωση των Επιθεωρητών Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), για να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε τέτοια περιστατικά.

  • Εξετάζεται η δημιουργία ενός μηχανισμού στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των καταγγελιών.

  • Η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για να προωθηθεί η κατάρτιση από τις επιχειρήσεις πολιτικών πρόληψης της βίας και παρενόχλησης και διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών.

  • Εξετάζονται στοχευμένες συνεργασίες με δημόσιους φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε τομείς όπου οι κίνδυνοι αυτοί εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση, π.χ. συνεργασία με το υπουργείο Αθλητισμού για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών στον αθλητισμό.

  • Η προώθηση σειράς πρωτοβουλιών, όπως τα προγράμματα για την πρόληψη της έμφυλης βίας και των διακρίσεων και η δραστηριότητα του Δικτύου Δομών της Γραμματείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  • Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δόθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο σε γυναίκες θύματα βίας που ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας.

2ος άξονας: Οικονομική χειραφέτηση των γυναικών και συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής

  • Το έργο SHARE για την παροχή σήματος ισότητας στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για τα στελέχη τους.
  • Μπαίνουν οι βάσεις για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», με στόχο τη στήριξη της γυναικείας εργασίας. Πρόκειται για εκπλήρωση προγραμματικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας.

  • Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025.

  • Δράσεις που προγραμματίζονται για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης:
    για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας,
    για τη γυναικεία συμμετοχή στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης και
    για την επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε θέματα διαφορετικότητας.

  • Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα που θα εξασφαλίζουν στους γονείς και, ιδίως, στις γυναίκες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των παιδιών τους. Στόχος είναι οι γυναίκες να μην μπαίνουν στο δίλημμα “εργασία ή οικογενειακή ζωή”, αλλά να μπορούν να τα συνδυάσουν, εφόσον έτσι θέλουν.

  • Ο νέος εργασιακός νόμος θα προβλέπει την άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου, ώστε η γέννηση του παιδιού να μην σημαίνει αυτόματα ότι η γυναίκα πρέπει να βγει εκτός εργασίας, αλλά ότι μπορεί να μοιραστεί τη φροντίδα των πρώτων μηνών του παιδιού με το σύντροφό της.

3ος άξονας: Gender mainstreaming ή αλλιώς η ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές

Θα υπάρχει συνεχής διάλογος με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς.

Για παράδειγμα:
– Με το υπουργείο Παιδείας για μία εκπαίδευση που είναι ευαίσθητη ως προς το φύλο και δεν δείχνει ανοχή σε έμφυλα στερεότυπα με την εισαγωγή, για παράδειγμα, σχετικού συμπληρωματικού εκπαιδευτικού υλικού.
– Με το υπουργείο Αθλητισμού για την οργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
– Με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων στον τομέα των επιχειρήσεων».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει