Ενημέρωση με ένα κλικ

Συντάξεις: Πότε καταβάλλονται τα αναδρομικά σε δικαιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης

Ο δρόμος για τα αναδρομικά των συντάξεων φαίνεται να ανοίγει για όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και είναι δικαιούχοι αναδρομικών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου πρόκειται να υπογράψει την σχετική υπουργική απόφαση.

Όπως αναφέρει το “Έθνος”, η νέα υπουργική απόφαση θα προσδιορίζει τον τρόπο εφαρμογής των αυξήσεων και των αναδρομικών τους στις παλαιές συντάξεις, δηλαδή σε όλους όσοι έχουν αποχωρήσει πριν από τον Μάιο του 2016.

Πρόκειται για περίπου 150.000 παλαιούς συνταξιούχους, που έχουν συνταξιοδοτηθεί με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και περιμένουν αυξήσεις στο καθαρό ποσό της σύνταξής τους από τους νέους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση, εδώ και ένα χρόνο.

Περιμένουν επίσης και αναδρομικά τουλάχιστον 20 μηνών, τα οποία θα λάβουν εφάπαξ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Η μεταρρύθμιση των συντελεστών αναπλήρωσης ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, ωστόσο μένει ακόμη στα χαρτιά.

Να σημειωθεί πως οι αυξήσεις που προκύπτουν από τους νέους συντελεστές ανατρέχουν στον Οκτώβριο του 2019, καθώς αντιμετωπίζουν σχετική απόφαση του ΣτΕ η οποία δημοσιεύτηκε τότε.

Οι προβλέψεις του νόμου δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στην πράξη – ένα χρόνο μετά – με αποτέλεσμα οι 150.000 παλαιοί (προ Μαΐου 2016) και οι 50.000 νέοι συνταξιούχοι (μετά τον Μάιο 2016) που δικαιούνται αύξηση στο καθαρό ποσό της σύνταξής τους λόγω των νέων συντελεστών, να περιμένουν ένα χρόνο τις αυξήσεις και τα αναδρομικά τους.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πρόσφατα πως προτεραιότητα έχει η έναντι προκαταβολή της σύνταξης σε όσους έχουν εκκρεμείς αιτήσεις έως και 5 χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ, οι έναντι προκαταβολές αναμένεται να χορηγηθούν πριν το Πάσχα.

Συνεπώς, οι αυξήσεις και τα αναδρομικά των νέων συντελεστών αναπλήρωσης θα πρέπει να αναμένονται μετά το Πάσχα και προς το καλοκαίρι.

Εκτιμάται πως πρώτοι θα πληρωθούν οι νέοι συνταξιούχοι – δηλαδή όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 – και στη συνέχεια οι παλαιοί συνταξιούχοι (οι προ του Μαΐου 2016) για τους οποίους θεωρείται πως το ζήτημα είναι πιο πολύπλοκο.

Σε κάθε περίπτωση η νέα υπουργική απόφαση που πρόκειται να υπογραφεί αφορά μόνο τους παλαιούς συνταξιούχους, δηλαδή όσους είχαν καταστεί ήδη συνταξιούχοι πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για περίπου 150.000 παλαιούς συνταξιούχους (ήταν ήδη συνταξιούχοι τον Μάιο του 2016) που δικαιούνται αυξήσεις στην τσέπη σε 5 ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από το 2020 έως και το 2024.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει