Ενημέρωση με ένα κλικ

Ξεκίνησε η αξιολόγηση του εμβολίου Sputnik V από τον ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, το ρωσικό εμβόλιο προβληματίζει τους ιθύνοντες της ΕΕ καθώς αποδεικνύεται “δελεαστικό” για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας μια άλλη πιθανή ρήξη στην περιοχή για το θέμα.

Η Τσεχία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την προμήθεια και την ανάπτυξη του εμβολίου «Sputnik V» της Ρωσίας, μια κίνηση που θα μπορούσε να υπονομεύσει μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση για την έγκριση και τη χορήγηση εμβολίων για την Covid-19.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο Sputnik V ακόμη και χωρίς έγκριση από τον οργανισμό ναρκωτικών της ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Προβληματισμός δημιουργήθηκε και όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρτς σε τηλεφωνική τους συνομιλία την περασμένη Παρασκευή στο οποίο συζήτησαν «πιθανές προμήθειες του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Αυστρία, καθώς και την πιθανή από κοινού παραγωγή», όπως δήλωσε το Κρεμλίνο, σημειώνοντας ότι η Αυστρία είχε πάρει την πρωτοβουλία για την κλήση. Ωστόσο, η Αυστρία έχει δηλώσει ότι δεν θα παρακάμψει τον EMA όσον αφορά την έγκριση του εμβολίου.

Η Ουγγαρία, όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, θεωρείται στενός σύμμαχος του Πούτιν, δεν έδειξε κανένα δισταγμό. Έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έδωσε έγκριση τον Ιανουάριο – παρακάμπτοντας τον EMA – και αγόρασε το εμβόλιο Sputnik V.

Η χώρα αναμένει 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V για τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τους Moscow Times. Η Ουγγαρία ενέκρινε επίσης το εμβόλιο Sinopharm της Κίνας τον περασμένο μήνα, πάλι παρακάμπτοντας τη διαδικασία όταν πρόκειται για έγκριση εμβολίου στην ΕΕ.

Τέλος, την περασμένη Δευτέρα, η Σλοβακία έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε ότι αγόρασε το εμβόλιο Sputnik V, εξασφαλίζοντας 2 εκατομμύρια δόσεις.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More