Ενημέρωση με ένα κλικ

UNESCO: Εντάσσεται το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης

Άναψε το «πράσινο φως» για την ένταξη του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης στη λίστα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Γεωπάρκων του οργανισμού, στην τελευταία του διαδικτυακή συνεδρίαση αξιολόγησε θετικά τον φάκελο της ελληνικής πρότασης και αποφάσισε να την προωθήσει -μαζί με άλλες οχτώ προτάσεις- προς έγκριση στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που θα γίνει τον προσεχή Απρίλιο.

Έτσι, μια σημαντική περιοχή, σπάνια για τον γεωλογικό και γεωφυσικό της πλούτο, που βρίσκεται στα όρια της ΠΕ Κοζάνης και Γρεβενών, αναμένεται να προστεθεί στα παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέλθει στα 169 πάρκα προερχόμενα από 44 χώρες.

Οι πρώτες προσπάθειες για ένταξη της περιοχής στα Γεωπάρκα της UNESCO ξεκίνησαν το 2014, με τη συμβολή της Αμερικανίδας γεωλόγου- ερευνήτριας Άννας Ράσσιου, ενώ στη συνέχεια η ΑΝΚΟ, για λογαριασμό των δήμων Γρεβενών, Δεσκάτης και Κοζάνης, ανέλαβε τη σύνταξη και προετοιμασία του φακέλου.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, ο δήμος βρίσκεται στο τελικό στάδιο των ενεργειών του για την κατασκευή ενός κτιρίου που θα στεγάσει το κέντρο πληροφόρησης του Γεωπάρκου.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των γεωλογικών σχηματισμών παρουσιάζει η περιοχή της Δεσκάτης και του όρους Βούρινου στην Κοζάνη, με έντονα υπολείμματα της Παλαιοζωικής εποχής, δηλαδή πριν από 540-250 εκατ. χρόνια. Ο δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτρης Κορδίλας αναφέρει ότι προγραμματίζονται ήδη εργασίες αναμόρφωσης του αύλειου χώρου του παλιού δημοτικού σχολείου στον Παλιουριά, όπου θα λειτουργήσει έκθεση πετρωμάτων και απολιθωμάτων της μακρινής αυτής εποχής.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την απόφαση της UNESCO, σημειώνοντας ότι αναδεικνύει τα σπάνια πλεονεκτήματα της περιοχής, που ενόψει της απολιγνιτοποίησης μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξή της. Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ δεν παρέλειψε, μάλιστα, να μνημονεύσει και να ευχαριστήσει τα στελέχη της Αναπτυξιακής Κοζάνης ΑΝΚΟ, τους ειδικούς επιστήμονες, τους αυτοδιοικητικούς στους δήμους και την Περιφέρεια που εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την προετοιμασία και στήριξη του εγχειρήματος στον παγκόσμια οργανισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της UNESCO, τα νέα Γεωπάρκα που προτείνονται προς τελική έγκριση στην Εκτελεστική Επιτροπή είναι τα ακόλουθα: Vestjylland Δανία, Saimaa Φινλανδία, Thuringia Inselberg-Drei Gleichen Γερμανία, Γρεβενά-Κοζάνη Ελλάδα, Belitong Ινδονησία, Aspromonte Ιταλία, Majella Ιταλία, Όρη Holy Cross, Πολωνία.

Στην Ελλάδα έχουν αναγνωριστεί ήδη τα Γεωπάρκα Χελμού- Βαυαρικός ποταμός, στο νησί της Λέσβου, στον Ψηλορείτη, στη Σητεία και το Γεωπάρκο του Βίκου- Αώου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com