Ενημέρωση με ένα κλικ

Παράταση μέτρων για στήριξη εργαζομένων – Τι ισχύει για αναστολές

Η νέα παράταση του lockdown και η ανησυχητική πορεία των κρουσμάτων κορoνοϊού δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στο υπουργείο Εργασίας και ευρύτερα στο οικονομικό επιτελείο, που αποφάσισαν την επέκταση ή παράταση των μέτρων που ισχύουν ήδη, και τον Μάρτιο και αφορούν αναστολές συμβάσεων, μονομερείς δηλώσεις καθώς και συμμετοχή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Καθώς βέβαια το βάρος πέφτει κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις που οφείλουν να υποβάλουν μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα μια σειρά από αιτήσεις και βεβαιώσεις, το υπουργείο Εργασίας, εγκαίρως αυτή τη φορά, εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες με τα χρονοδιαγράμματα των υποχρεώσεων.

Έτσι, εκ των προτέρων θα αναγγέλλονται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» από 3 έως και 7 Μαρτίου οι αναστολές συμβάσεων, είτε αφορούν αυτοτελή χρονικά διαστήματα είτε το σύνολο του Μαρτίου. Στο ίδιο διάστημα θα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που αφορούν την περίοδο 1-3 Μαρτίου 2021.

Για τις δηλώσεις νέων αναστολών από 8/3/2021 και μετά, οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να προαναγγείλουν στο σύστημα «Εργάνη» τις αναστολές αυτές τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξής τους. Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Εργασίας, εξαιτίας του προαναγγελτικού συστήματος αναστολών συμβάσεων εργασίας, το σύστημα «Εργάνη» δεν θα υποδέχεται ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολών μηνός Φεβρουαρίου 2021 μετά τη λήξη του μήνα.

Βέβαια, μεταξύ 1 και 2 Μαρτίου δίνεται η δυνατότητα υποβολής νέων δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων, για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας Ιανουαρίου.

Κατά το ίδιο διάστημα, δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για τον μήνα Ιανουάριο 2021, επιλέγοντας στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» την ειδική περίπτωση «Περιπτώσεις εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.1. «Άτομα υψηλού κινδύνου» του άρθρου 1 της ΚΥΑ υπ’ αρ. 37095/1436/17-09-2020 (Β΄ 4011).

Οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στο «Εργάνη» οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να εντάξουν εργαζόμενούς τους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία».

Επισημαίνεται ότι στον μηχανισμό εντάσσονται για τον μήνα Μάρτιο εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και 31/1/2021. Μεταξύ 1 και 15 Μαρτίου θα μπορούν οι εργοδότες να υποβάλλουν δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» του Φεβρουαρίου (Β΄ φάση), όπως και δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις για τον μήνα Ιανουάριο 2021 (Β΄ φάση).

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More