Ενημέρωση με ένα κλικ

Δερμιτζάκης: Σκληρό lockdown και όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

Την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξει σκληρό lockdown όταν το 60-70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί εξέφρασε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Δερμιτζάκης είπε χαρακτηριστικά πως “αν πετύχουμε ένα 60-70% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί τον Μάιο, και κάνουμε μετά ένα πολύ σκληρό lockdown τριών εβδομάδων, τότε ίσως μπορούμε μετά να ανοίξουμε συνολικά. Η μεταβατική περίοδος θα είναι πολύ πιο ελεύθερη από ό,τι είμαστε τώρα, αλλά δε θα είναι τελείως ελεύθερα.

Ακόμα και να φτάσουμε στο 70% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο, είναι διαφορετική η θεωρία από την πράξη στον έλεγχο του ιού. Ακούμε για μεταλλάξεις ή για στελέχη. Δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποιο στέλεχος να αρχίσει τη μετάδοσή του. Από το σημείο που θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης, μέχρι το σημείο που πραγματικά ελέγχουμε την πανδημία, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στη διαχείριση”.

Διαφορετικές απόψεις για την πράσινη κάρτα εμβολιασμού

Σχετικά με την κάρτα εμβολιασμού, ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε πως αυτό δυσκολεύει όταν πολλοί πολίτες δεν έχουν κάνει το εμβόλιο όχι επειδή δε θέλουν, αλλά επειδή δεν είναι διαθέσιμο.

Αυτό όπως είπε δημιουργεί ανισότητα γιατί θα μπαίνουν σε μεγάλους περιορισμούς χωρίς επί της ουσίας να ευθύνονται.

Παράταση του lockdown για πάνω από μια εβδομάδα

Σχετικά με την παράταση του lockdown υποστήριξε πως μια εβδομάδα δε μπορεί να κάνει τίποτα. Όπως είπε, συνεζίχίζει να υπάρχει μετάδοση γιατί ο κόσμος είναι κουρασμένος, και συναντιέται παράνομα.

Θα πρέπει να υπάρχουν λοιπόν τρόποι αυτό να “εκτονώνεται”, ενώ το πόσο θα κρατήσει το lockdown θα εξαρτάται από τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει