Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: “Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές;”

Να σταματήσει άμεσα τον εκτροχιασμό του δημόσιου διαλόγου και να προχωρήσει σε άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση των φαινομένων κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η ελληνική κοινωνία υπέστη ένα σκληρό σοκ όταν άρχισε να μαθαίνει για κρυφές τις όψεις και ότι Κάποιοι θέλησαν να πετάξουν στο βρώμικο καλάθι τον δικό του σκοπιμοτήτων ένα ζήτημα που συγκλονίζει κάθε ελληνική οικογένεια.

Αρχικά είπε: «Ερχόμενος στο κοινοβούλιο άκουσα έναν γνωστό ραδιοφωνικό σχολιαστή να προεξοφλεί ότι σήμερα η Βουλή θα προσομοιάζει με κερκίδα ποδοσφαιρικού αγώνα τρίτης εθνικής. Είναι στο χέρι όλων μας να μην το επιτρέψουμε. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου να μιλήσουμε με στοιχειά και με τεκμήρια και εύχομαι και ελπίζω στο τέλος της συζήτησης να μπορούμε να καταλήξουμε αν μη τι άλλο στην κοινή μας γραμμή για την αντιμετώπιση της ουσίας προβλήματος» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι προκάλεσε τη συζήτηση αυτή για να εξετασθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα εξουσιαστικής και σεξουαλικής κακοποίησης που υπάρχουν και στη χώρα μας. «Ένα κύμα αποκαλύψεων το οποίο σηκώθηκε μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου στο χώρο του αθλητισμού, ήδη απλώνεται στο χώρο της τέχνης αλλά και οριζόντια σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και δεύτερον προκάλεσε αυτή τη συζήτηση γιατί όπως είπε και ο πρόεδρος της Βουλής αυτή διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει σήμερα να χάσεις το στόχο της. Να μετατραπεί σε ένα, φτύνεις κομματικές αντιπαραθέσεις και να βυθιστεί στο βούρκο του λαϊκισμού. Λες και το έγκλημα έχει χρώμα και ντροπή ιδεολογία», είπε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι τις αποκαλύψεις έκανε η Σοφία Μπεκατώρου μετά από πρόσκληση του υπουργείου Αθλητισμού.

«Εδώ η ελληνική κοινωνία υπέστη ένα σκληρό σοκ όταν άρχισε να μαθαίνει για κρυφές τις όψεις. Μία αλυσίδα γεγονότων τα οποία θα μπορούσαν και μπορούν ακόμα να μετατροπών σε δεσμούς ενότητας και συναντίληψης. Γιατί η κοινή άμυνα σε τέτοια πύλη είναι μια κίνηση απελευθέρωσης. Με άλλα λόγια είναι μια πρόκληση να αναδείξουμε τα καλύτερα στοιχεία μας και αυτά που μας ενώνουν, όχι αυτά που μας διχάζουν. Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή. Πρωταγωνιστές δεν είναι τα θύματα. Οι γραμματείς που παρενοχλούνται στη δουλειά τους από τα αφεντικά τους, οι γυναίκες που ξυλοκοπούνται μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, τα παιδιά που παρενοχλούνται από συγγενείς τους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η συζήτηση έχει μεταφερθεί σε ένα πεδίο λαϊκισμών, καταστρέφοντας και δηλητηριάζοντας την συζήτηση. «Την επικαιρότητα δυστυχώς πλημμυρίζουν χυδαία σχόλια. Κάποιοι θέλησαν να πετάξουν στο βρώμικο καλάθι τον δικό του σκοπιμοτήτων ένα ζήτημα που συγκλονίζει κάθε ελληνική οικογένεια. Ένα καινούργιο κιμά λαϊκισμού και κατηγοριών διακινείται. Με μόνο στόχο να πληρωθούν πρόσωπα και κόμματα. Σαν οι βιαστές να χωρίζονται τα έχασε αριστερούς η δεξιούς και σαν εκείνη που υφίσταται την βία να έχουν την δικιά τους ξεχωριστή ιδεολογία» είπε χαρακτηρίστηκα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρότατην επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά από τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν για «κάλυψη» την κυβέρνηση και ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου.

«Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και ότι η Νέα Δημοκρατία καλύπτει κύκλωμα ανηλίκων; Πως τολμά βουλευτή σας η κυρία Ελευθεριάδου να διαλαλεί ότι ψωνίζω ντε ανήλικα από κει από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Με πιο θράσος ο κύριος πολλάκις μία μέρα πριν από την συζήτηση κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα για ασυνόδευτα προσφυγοπούλα και για την τάχα ευθύνη του Μαξίμου. Κύριε Τσίπρα σας ζητώ να απαντήσετε όχι ως τέως πρωθυπουργός, ούτε ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, σας καλώ να απαντήσετε ο Αλέξης Τσίπρας πατέρας δύο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρα τριών παιδιών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα για πρώτη φορά να καταγγείλει τις συμπεριφορές και τις αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη με αφορμή αυτή τη φορά ανάρτηση του για την Ειρήνη Αγαπηδάκη, εθνική συντονίστρια για το σχέδιο για τα προσφυγόπουλα. Ο πρωθυπουργός διαβάζοντας Στη Βουλή έγγραφο στο οποίο επιβραβεύεται η δουλειά της κυρίας Αγαπηδάκη, Ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να καταδικάσει την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη που ανέφερε «Ειρήνη Αγαπηδάκη το τρολακι της ΝΔ».

Μίλησε για βαξεβάνιες εμετικές ριπές και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπεύθυνος για ότι γράφει ο κάθε δημοσιογράφος αλλά είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ότι είναι υπόλογος για τους βουλευτές του.

«Μίλησα για τις δημοσιεύσεις των βουλευτών σας. Είστε υπόλογος για τους βουλευτές σας. Να πάρετε θέση για αυτή τη λάσπη η οποία εκτοξεύεται προς μια ολόκληρη παράταξη που γεννήθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και όχι για να τη διασύρουν τα τρολ της Κουμουνδούρου» τόνισε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπό κανονικές συνθήκες το αντικείμενο της συζήτησης θα ήταν διαφορετικό. Μία τέτοια αντιπαράθεση δεν αξίζει σε αυτό που ζητά η κοινωνία. Γίνεται για να υπάρξει κάθαρση του πολιτικού κλίματος» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Μακάρι, το εύχομαι, να αποκηρύξετε ανοικτά αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές. Να ακούσουμε καθαρές κουβέντες. Αλλά επιλέξατε να μετατρέψετε ένα κοινωνικό θέμα εθνικών διαστάσεων σε ένα ύπουλο χτύπημα και πλήγμα, υποτίθεται, στο προσωπικό μου κύρος. Τώρα αποφασίσατε να επενδύσετε στην επίπλαστη ηθικολογία. Επιλέξατε να επενδύσετε στην υπόθεση Λιγνάδη ποντάροντας σε ένα θέμα γνωρίζοντας καλά το λαϊκισμό που θα μεταμορφώσει τους γερμανοτσολιάδες του 2011 στους παιδεραστές του 2021».

Αναφερόμενος εκτενώς στην υπόθεση Λιγνάδη και τις κατηγορίες περί συγκάλυψης είπε ότι ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε πέντε ώρες μετά την καταγγελία που έγινε. Συνελήφθη μετά την πρώτη μήνυση κάτι που αναγνώρισαν και οι δικηγόροι των θυμάτων. Ζητήσατε την παραίτηση της υπουργού γιατί έπρεπε να ξέρει τις σκοτεινές πλευρές ενός ανθρώπου. Είπατε ότι και ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής δεν διορίστηκε με προκήρυξη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην φωτογραφία που δημοσίευσε η Αυγή από την παράσταση Πέρσες οπου φαίνεται ο ίδιος δίπλα στον κ. Λιγνάδη. «Από την φωτογραφία κάτι έλειπε. Η κα Κονιόρδου. Εξαφανίστηκε ως δια μαγείας, είπε ο πρωθυπουργός. Αυτές είναι σταλινικές πρακτικές και δεν γίνονται σε δημοκρατικές χώρες τέτοια πράγματα, κ. Τσίπρα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Φυσικά και η πολιτική ευθύνη βαραίνει εμένα και η κα Μενδώνη είναι μια αποτελεσματική υπουργός και έχει προχωρήσει σπουδαία έργα. Σε έναν μήνα θα εγκαινιάσουμε την Εθνική Πινακοθήκη, η Ακρόπολη έγινε προσιτή σε άτομα με ειδικές ανάγκες, το Τατόι αναβιώνει. Και οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό απέκτησαν μητρώο. Ναι η κα Μενδώνη είναι μια καλή υπουργός και ας έχει αναστατώσει τις συντεχνίες της ακινησίας. Λάθος της που χαρακτήρισε επικίνδυνο τον κ. Λιγνάδη ναι αστόχησε επικοινωνιακά. Αυτό όμως δεν ισοσκελίζει το έργο της».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι είναι δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την παραίτηση της υπουργού, όπως άλλωστε «έχετε ζητήσει την παραίτηση όλων των υπουργών μας». Μάλιστα, εξήγησε ότι η πολιτική ευθύνη βαραίνει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κ. Μενδώνη είναι αποτελεσματική υπουργός. «Χάρη σε αυτήν προχωρούν πολύ μεγάλα έργα, τα οποία ενόχλησαν ενδεχομένως όπως το ελληνικό, όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης. Σε ένα μήνα θα βρεθούμε μαζί να εγκαινιάσουμε την εθνική πινακοθήκη, βαλτωμένο έργο επί 10 χρόνια τουλάχιστον. Η Ακρόπολη ξανά έγινε προσιτή σε άτομα με ειδικές ανάγκες και φωτίστηκε».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επικοινωνιακό λάθος τον χαρακτηρισμό «επικίνδυνος» της Λίνα Μενδώνη για τον Δημήτρη Λιγνάδη, υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό δεν αναιρεί το έργο που έχει κάνει: «Η κυρία Μενδώνη δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και ίσως γι’ αυτό να στο αστόχησε επικοινωνιακά και χαρακτήρισε το Λιγνάδη επικίνδυνο. Λάθος. Μεγάλο λάθος. Αυτό όμως δεν ισοσκελίζει το έργο που έχει κάνει. Την στηρίζω και όχι μόνο εγώ, την στηρίζουν και πολλοί άνθρωποι της τέχνης και της επιστήμης. Δε μετράνε μόνο κάποιοι ηθοποιοί που μαζεύονται κάτω από κάποιο υπουργείο. Υπάρχουν και δεκάδες άνθρωποι του πολιτισμού που υπογράφουν ένα κείμενο συμπαράστασης».

«Προκαλούν μια νέα καταιγίδα λαϊκισμού που φέρνει την πραγματική συγκάλυψη και τον λαϊκισμό» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός. «Αντί για νέους θεσμούς κινδυνεύουμε από αυτόκλητους τιμωρούς. Την περιπέτεια αυτή η Ελλάδα την έζησε και την πλήρωσε. Δεν πρέπει να την ξαναζήσει με αφορμή ένα θέμα που τελικά αφορά την κάθε οικογένεια της πατρίδας μας. Το οφείλουμε σε κάθε συμπολίτη μας που μπορεί να βρεθεί σε μια αδύναμη θέση».

Το κίνημα αυτό είναι εφαλτήριο να ενώσουμε την κοινωνία, να την κάνουμε πιο δίκαιη, συνέχισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως «Το #metoo λειτουργεί σαν τομή στον χρόνο. Ο κόσμος της εργασίας και οι κανόνες που τον διέπουν θα αλλάξουν ουσιαστικά εξαιτίας του. Οι φωνές απαιτούν να ακούσουμε και να αλλάξουμε. Να αναγνωρίσουμε ότι υπήρχε και υπάρχει ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι επιτέλους θετικό ότι οι ίδιες οι γυναίκες και οι άντρες που έχουν δεχτεί κακοποιητικές συμπεριφορές αισθάνονται ασφαλείς να μιλήσουν. Αυτή η κυβέρνηση διαμόρφωσε το πλαίσιο ώστε τα θύματα να καταγγείλουν αυτές τις πράξεις».

Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας

«Αλλάζει ο ποινικός κώδικας. Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια». «Εγκαινιάζεται κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr. Θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Θεσπίζουμε ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους. Το μητρώο αυτό το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τις αστυνομικές αρχές. Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης. Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση».

Σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

«Θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά τη φετινή χρονιά» τόνισε και συμπλήρωσε «Έχει λεχθεί ότι η πολιτική δεν έχει ηθική, διαφωνώ. Οφείλει να έχει τη δική της ηθική, αυτή που απέχει από την απλοϊκή ηθικολογία. Ένα κριτήριο. Την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει