Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΦΚΑ: Aπό τον Μάρτιο οι αυξήσεις στις συντάξεις

Αναδρομικά σε τρεις κατηγορίες συνταξιούχων χρωστάει ο ΕΦΚΑ και πρόκειται να τα καταβάλει φέτος, σε μια χρονιά που η υστέρηση εσόδων χτυπά ήδη καμπανάκι για τον ασφαλιστικό οργανισμό.

Πρόκειται για την εφαρμογή των νέων αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, που αφορά περί τους 200.000 συνταξιούχους, οι οποίοι δικαιούνται αυξήσεις στο καθαρό ποσό της σύνταξής τους, ενώ σε εκκρεμότητα είναι και οι αναπροσαρμογές των συντάξεων για τους συνταξιούχους που εργάζονται, όπως και η ολοκλήρωση της καταβολής των αναδρομικών στους κληρονόμους.

Από το Δημόσιο ξεκινούν τα πρώτα βήματα για τη σταδιακή εφαρμογή των νέων αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά, που αφορούν περί τους 200.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, προκύπτουν από την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ και ανατρέχει στον Οκτώβριο του 2019. Γι’ αυτό και από την εφαρμογή των νέων αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις προκύπτουν αυξήσεις για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Οι σχετικές προβλέψεις του νόμου δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη στην πράξη, με αποτέλεσμα οι 150.000 παλαιοί (προ Μαΐου 2016) και οι 50.000 νέοι συνταξιούχοι (μετά τον Μάιο του 2016) που δικαιούνται αύξηση στο καθαρό ποσό της σύνταξής τους, λόγω των νέων συντελεστών, να περιμένουν έναν χρόνο τις αυξήσεις και τα αναδρομικά τους.

Τα πρώτα βήματα για την εφαρμογή του νόμου γίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις τακτικές πληρωμές των συντάξεων Δημοσίου της επόμενης εβδομάδας, όταν και καταβάλλονται οι συντάξεις Μαρτίου.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει