Ενημέρωση με ένα κλικ

Επιστρεπτέα 6: Πότε λήγει η προθεσμία αιτήσεων – Οι πληρωμές

Λήγει η προθεσμία των αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αφού την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου όσοι θα έχουν καταθέσει αρχικές αιτήσεις θα κληθούν να οριστικοποιήσουν το αίτημά τους, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ.

Πάνω από 390.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6, μέχρι και χθες το βράδυ, γεγονός που δείχνει την ανάγκη για ρευστότητα εν μέσω πανδημίας.

Τα κονδύλια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 είναι περιορισμένο σε σύγκριση με τα κονδύλια που διατέθηκαν στις προηγούμενες και τα ποσά που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα είναι μικρότερα σε σχέση με εκείνα του 5ου και της 4ου κύκλου ενώ όταν θα κλείσει η πλατφόρμα mybusinessSupport όσοι έχουν υποβάλει αρχικές αιτήσεις θα κληθούν να οριστικοποιήσουν το αίτημά τους, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ, με βάση και τους όρους που θα γνωστοποιηθούν με τη σχετική απόφαση.

Το ποσό που θα λάβουν θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο που θα ορίζει η απόφαση, με βάση τη μείωση του τζίρου, το προσωπικό, τον ΚΑΔ και άλλα οικονομικά στοιχεία ενώ η πληρωμή αναμένεται να γίνει στις αρχές Μαρτίου. Το ελάχιστο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν είναι κλειστοί διαμορφώνεται σε 500 ευρώ και το ανώτατο στα 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Φαίνεται πως τα κριτήρια που ίσχυσαν και για τους προηγούμενους γύρους των Επιστρεπτέων είναι αυτά που θα ισχύσουν και τώρα, δηλαδή το βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση τζίρου κατά 20% αλλά και εάν ο ΚΑΔ της επιχείρησης είναι στους πληττόμενους.

Επίσης μένει να φανεί και το εάν θα μεγαλώσει η περίμετρος ένταξης με συμπερίληψη νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στα τέλη του 2020. Να σημειωθεί ότι 30.000 είναι οι νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν στα τέλη του 2019 ή στη διάρκεια του 2020 και της πανδημίας. Στις προηγούμενες φάσεις πάντως μπήκαν σταδιακά πολλές εξ αυτών.

Τι ισχύει

Τα ελάχιστα ποσά που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις εστίασης (από τις πλέον πληγείσες) αρχίζουν από τα 1.000 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,2.000 ευρώ για επιχειρήσεις από 2 έως 5 εργαζόμενους, αυξάνονται στις 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 ως 20 εργαζόμενους, και ανέρχονται έως τις 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει