Ενημέρωση με ένα κλικ

Τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Τα μέτρα για την αγορά εργασίας σε περιοχές με ολικό lockdown έχει εξειδικεύσει η κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών τα δεδομένα για τις αναστολές σύμβασης, τις άδειες και την αποζημίωση ειδικού σκοπού καθώς και το καθεστώς τηλεργασίας.

Ένα από τα μέτρα αυτά είναι ότι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού και, συγκεκριμένα, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί και εποχικοί εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, χειμερινά καταλύματα, χιονοδρομικά κέντρα.

Ειδικότερα, τα μέτρα διαμορφώνονται ως εξής:

Όσον αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για το μήνα Φεβρουάριο, οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων αναστέλλεται η δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής από την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00 π.μ., πρέπει:

– Υποχρεωτικά να προαναγγείλουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για χρονικό διάστημα από 11/2/2021 και όχι πέραν της 28ης/2/2021. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του τρέχοντος μήνα είτε για έως το τέλος του μήνα.

Οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων δύνανται να υποβληθούν από τις 11/2/2021 έως και τις 14/2/2021.

– Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προαναγγείλει την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για όλο τον Φεβρουάριο ή για χρονικό διάστημα αναστολής που λήγει, μετά τις 11/2/2021, ως πληττόμενες πρέπει να προβούν στην υποβολή δύο δηλώσεων:

α) Μια δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους ως πληττόμενες, ώστε να δηλωθεί ως χρονικό διάστημα αναστολής το διάστημα από 1/2/2021 έως και 10/2/2021. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται καμία μεταβολή των δηλωθέντων εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το διάστημα αυτό.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει