Ενημέρωση με ένα κλικ

OTA: Απόφαση-«βόμβα» ανοίγει τον δρόμο για μονιμοποιήσεις συμβασιούχων

Μια γνωμοδότηση που μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού ανοίγει το δρόμο για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων υπαλλήλων που απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Όπως αναφέρει το δικαστήριο, η ελληνική Δικαιοσύνη (αλλά και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) πρέπει να εφαρμόζει τις νομικές διατάξεις που προστατεύουν τους συμβασιούχους, ακόμη και αν υπάρχει αντίθετος μεταγενέστερος νόμος, ακόμη και το Σύνταγμα.

Το ΔΕΕ απάντησε σε προδικαστικό ερώτημα που έθεσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου στη δίκη μεταξύ του Δήμου Αγίου Νικολάου και μίας ομάδας συμβασιούχων που εργάζονταν στον τομέα της καθαριότητας στο δήμο.

Οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολήθηκαν το 2015 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διάρκειας οκτώ μηνών. Στη συνέχεια, οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις (και χωρίς να υπογράψουν νέα σύμβαση) έως το τέλος του 2017.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2017, και ενώ οι εργαζόμενοι είχαν δουλέψει στο δήμο για διάστημα από 24 έως 29 μήνες, ο δήμος αποφάσισε να καταγγείλει τις συμβάσεις.

Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στο δικαστήριο, με τους δικηγόρους τους να υποστηρίζουν πως η χρήση διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου είναι καταχρηστική και αντιβαίνει στο νόμο (συγκεκριμένα στο Προεδρικό Διάταγμα 164/2004, που με τη σειρά του εισήγαγε σειρά ευρωπαϊκών συμβάσεων στη νομοθεσία μας) το οποίο ορίζει συγκεκριμένα κριτήρια κατά τα οποία επιτρέπονται οι διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (όπως να υπάρχει έγγραφη σύναψη κάθε νέας σύμβασης).

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr/

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει