Ενημέρωση με ένα κλικ

Καλαφάτης: “Ας κάνουμε το 2021 αφετηρία επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης”

«Ας βάλουμε, στο νου και την καρδιά μας, ένα νέο ελληνικό όραμα κι ας κάνουμε το 2021 αφετηρία επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης, υπερηφάνειας και ανάτασης» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ανοίγοντας απόψε τις εργασίες του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει διαδικτυακά, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με τίτλο : «Η Μακεδονία στην Επανάσταση του 1821: Πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ιστοριογραφικές διαστάσεις».

«Συμπληρώνοντας, φέτος, διακόσια χρόνια από τότε που οι πρόγονοι μας σήκωσαν το λάβαρο της ελληνικής επανάστασης, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Ας διδαχθούμε από τα λάθη και ας εμπνευστούμε από τα επιτεύγματα της ιστορικής διαδρομής μας. Ας συστρατευτούμε, με αισιοδοξία και με εθνική αυτοπεποίθηση, στο δρόμο που μας πάει ακόμη πιο γρήγορα, ακόμη πιο ψηλά».

Ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε το ρόλο της ΕΜΣ στην έρευνα και την ανάδειξη της ιστορίας και των πηγών που αφορούν τη Μακεδονία και αναφέρθηκε και στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες στα εδάφη της για την ελληνική ανεξαρτησία.

«Ήταν παρόντες, οι πρόγονοί μας στον ξεσηκωμό του έθνους και οφείλουμε να αναδεικνύουμε τη συμμετοχή τους. Και οφείλουμε να αναδεικνύουμε και να τιμούμε τους αγώνες που ακολούθησαν ως την απελευθέρωση και αυτής της ελληνικής, από τα πανάρχαια χρόνια, ελληνικής γης» είπε ο υφυπουργός και συνέχισε:

«Η Μακεδονία υπήρξε από τις πρώτες υπόδουλες ελληνικές περιοχές που σήκωσαν το λάβαρο της ελευθερίας. Αλλά και από τις τελευταίες που ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό. Και αυτό σημαίνει πώς αυτή η γη ποτίστηκε με ακόμη περισσότερο δάκρυ με ακόμη περισσότερο αίμα. Σημαίνει και κάτι ακόμη, ότι η ψυχή των Μακεδόνων παρέμεινε αδούλωτη και ελεύθερη».

Στο διεθνές συνέδριο της ΕΜΣ συμμετέχουν εικοσιπέντε πανεπιστημιακοί και άλλοι ειδικοί ερευνητές, με σκοπό την ανάδειξη άγνωστων πτυχών της εθνεγερσίας των Ελλήνων στο μακεδονικό χώρο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει