Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης στη Βουλή: Το ν/σ απαντά στο πρόβλημα της ασφάλειας των Πανεπιστημίων

Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητούμενα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον.

Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “το νομοσχέδιο αυτό, απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των Πανεπιστημίων, καθιερώνει έναν σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την Ανώτατη Εκπαίδευση συγχρονίζοντάς τη με τις ανάγκες και με τον βηματισμό του 21ου αιώνα”, τόνισε.

Με δύο λόγια οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου το οποίο συζητούμε σήμερα για τρίτη μέρα στην Ολομέλεια κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις

Α. διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή (όριο μάλιστα που θα καθορίζουν τα ίδια τα ακαδημαϊκά τμήματα)

Β. οδηγούν τον/την ενδιαφερόμενο/η να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί αντί να καταλήγει τυχαία πολύ συχνά σε ένα τμήμα από το οποίο είναι πολύ πιθανόν ποτέ να μην αποφοιτήσει, ενισχύοντας ταυτόχρονα την παράλληλη οδό της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Γ. οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές μ’ ένα πρόσθετο περιθώριο δύο ή τριών ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας

Δ. οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα αλλά και με θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμιά μας, καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο, στις σχολές ιδρύονται επιτροπές προστασίας με την ευθύνη των πρυτάνεων ενώ όπου εκδηλώνεται ιδιαίτερη βία και παραβατικότητα θα λειτουργούν ειδικές μονάδες άοπλων αλλά εκπαιδευμένων αστυνομικών”, ανέλυσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει